Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Seminar u organizaciji AF u Podgorici: Trendovi u arhitekturi zasnovanoj na konceptima energetske efikasnosti i pasivne kuće

PODGORICA – Seminar pod nazivom: „Trendovi u arhitekturi zasnovanoj na konceptima energetske efikasnosti i pasivne kuće”, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta iz Podgorice, održan je 23. septembra u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore. Seminar sa međunarodnim učešćem predstavlja aktivnost u kontekstu obilježavanja trideset godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori. 

Zamišljen je kao doprinos edukaciji i popularisanju arhitekture koja se zasniva na konceptima (i modelima) smanjivanja potrošnje energije, namijenjene uslovima boravka (u zatvorenom prostoru), što predstavlja direktan (i mjerljiv) doprinos smanjivanju emisije gasova staklene bašte za onaj udio za koji su odgovorne zgrade (40%), odnosno njihovo korišćenje.

Predavači na seminaru bili su arhitekte i univerzitetski profesori koji se duži niz godina bave istraživanjem i prenošenjem znanja u ovoj oblasti. Imajući u vidu da se radi o arhitekturi koja se prepoznaje po načelno naglašenim tehnološkim i tehničkim aspektima, od posebne je vrijednosti okolnost da će se o konceptima, metodama i realizacijama ovako orijentisane arhitekture govoriti iz ugla arhitekata čija se vodeća uloga, ni u ovom slučaju, ne dovodi u pitanje.

Profesor sa Arhitektonskom fakulteta u Podgorici, Dušan Vuksanović, govorio je o percepciji energetske efikasnosti zgrada u Crnoj Gori i njenim konsekvencama.

On je za Ecoportal kazao da je cilj seminara edukacija i popularizacija energetske efikasnosti.

– Energetska efikasnost je vrlo kompleksna oblast u koju treba uložiti mnogo napora i posvećenosti sa više strana. Veoma je važna i uloga edukatora. Moglo bi se reći da je najveća odgovornost države i struke, a dodatno bi trebalo organizovati i određene akcije kroz koje bi pridobili podršku investitora na ovom polju – kaže Vuksanović.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Kako je dodao, kada je riječ o zgradama, posebnu ulogu imaju arhitekte.

-Energetske efikasnosti nikada nije dovoljno. Naše zakonodavstvo propisuje određene minimume, ali uvijek težimo da budemo bolji od tih propisanih vrijednosti. Aktivni mehanizmi u sklopu ekološke zgrade u značajnoj mjeri utiču na dostizanje energetske efikasnosti. Ipak, uvijek težimo ka tome da do mogućeg maksimuma energetske efikasnosti stignemo povećanjem prirodnog sistema za ostvarivanje komfora kako bi smanjili potrošnju energije – dodao je Vuksanović.

On je na seminaru govorio i o sertifikaciji zgrada koja se odnosi na nove, ali i na stare zgrade.

-Ovo je kompleksan i mukotrpan proces, ali mora se isplanirati i pokrenuti. U Crnoj Gori smo, nažalost, još uvijek u fazi priprema – kaže Vuksanović.

Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kazao je da je nakon uvođenja energetskih pasoša za zgrade u Srbiji bilo različitih reakcija i  komentara.

-Najprije su političari komentarisali svrsishodnost  pasoša za objekte. Naš pasoš je manje više sličan onima u regionu. Da bi pospješili primjenu ovih pasoša, uz pomoć stranih partnera smo 2010. godine odabrali 30 opština u Srbiji i pomogli izradu po pet pasoša za zgrade u tim opštinama. Na taj način smo i javnosti približili tematiku – pojasnio je Ignjatović. 

On je na predavanju govorio i o iskustvima u procesu pripreme uslova za energetsku sertifikaciju zgrada u Srbiji.

Martina Zbašnik Senegačnik, sa Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, predstavila je projekat pasivne kuće – energetski optimalne kuće.

Na seminaru su govorili i Saja Kosanović sa fakulteta tehničkih nauka Kosovska Mitrovica, kao i Željka Hrs Borković iz kompanije SAEPTUM iz Zagreba koja je predstavila iskustva Republike Hrvatske u energetskoj obnovi zgrada i gradnji novih zgrada gotovo nulte energije.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi