Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Studio BIG pomjera granice održive gradnje i demonstrira kako napraviti uspješan spoj (solarne) energije i arhitekture, uz investitora kao što je Google

Savremena održiva arhitektura po mjeri čovjeka u režiji Bjarke Ingelsa i Heatherwick studija

Google, poznat i po inovacijama u formiranju radnog okruženja, je otvorio svoj prvi kampus, projekat koji su razvijali od ideje do realizacije. Projekat kampusa koji je dobio naziv Bay View izradio je poznati danski studio Bjarke Ingels Group u saradnji sa britanskim nagrađivanim studijom Heathervick i Google-ovim dizajnerskim i inženjerskim timom.

Ovaj projekat teži stvaranju novog, savremenog radnog mjesta po mjeri čovjeka, u ovom slučaju zaposlenom u kompaniji Google, i postavljanju novih standarda održivosti u izgradnji poslovnih objekata. Ovaj kompleks ima za cilj da do 2030. godine pređe na korišćenje isključivo čiste energije bez emisija CO2. Kampus posjeduje najveći geotermalni sistem za grijanje i hlađenje objekata u Sjevernoj Americi. Takođe, lokaciju čini i blizu 7 hektara zelenih površina, uključujući livade, šume i močvare.

Kampus Bay View čine tri zgrade postavljene na lokaciji površine 17 hektara u blizini NASA Ames istraživačkog centra. Površina od 8 hektara natkrivenog prostora nudi mogućnost rada na otvorenom. Pored dvije zgrade sa poslovnim prostorima, kompleks je opremljen kongresnim centrom koji može da primi 1000 ljudi i sadrži 240 smještajnih jedinica za zaposlene. Geometrija zgrada omogućava svakoj radnoj jedinici da ima pristup prirodnoj difuznoj svjetlosti i pogled ka spoljašnjosti.

Google je od početka rada na projektu stavio fokus na tri glavne teme: inovacije, priroda i zajednica. Unutrašnji prostori su zamišljeni kao prostori za međusobnu saradnju koje mora karakterisati fleksibilnost funkcije i lakoća korišćenja.

Arhitekta je na taj zahtjev odgovorio projektom dvoetažne zgrade, pri čemu je gornji nivo opremljen radnim stolovima i prostorom za rad timova, a donji većim prostorom za okupljanja. 

Niz unutrašnjih „dvorišta“ povezuje dva sprata. Osim što olakšavaju pristup kafićima, čajnim kuhinjama i konferencijskim salama, ovi prostori dodatno naglašavaju postojanje ogromnog otvorenog prostora, a ujedno stvaraju lokalizovane, prepoznatljive identitete. 

Spoj solarne energije i arhitekture

Nadstrešnice velikog raspona imaju krovove opremljene sa 50.000 fotonaponskih panela čiji ukupni kapacitet za proizvodnju energije iznosi blizu 7 MW (megavata). Neprozirna struktura krova omogućava kontrolu akustike prostora, dok otvori obezbjeđuju dovoljnu količinu dnevnog svjetla u unutrašnjosti bez preteranog bljeska. Ova oprema takođe doprinosi smanjenju toplotnih dobitaka.

Kampus Bay View se napaja isključivo električnom energijom. Procjenjuje se da će ovo smanjiti emisiju ugljenika za skoro 50%, a količinu vode potrebne za hlađenje za čak 90%. Pored toga, posebno dizajnirani sistemi na licu mjesta prikupljaju, tretiraju i ponovo koriste atmosferske i otpadne vode čime obezbjeđuju očuvanje lokalnih staništa.

Očekuje se da će ovaj kompleks dobiti LEED-NC v4 Platinum sertifikat, kao i da će postati najveći objekat koji je nagrađen sertifikatom Living Building Challenge.

Prir. M.L.

Izvor: archdaily.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Spojiti lijepo i korisno: Na koji način integrisati solarne panele u objekat

ECO POLIS

Biofilna arhitektura – tamo gdje beton susrijeće prirodu

ECO MNE

Prvi crnogorski Dani arhitekture – putokaz ka daljem razvoju arhitektonske scene u Crnoj Gori