Renewable Energy – Sunlight with solar panel. Wind with wind turbines. Rain with dam for hydropower

Rekordnih 260 GW novih kapaciteta za proizvodnju čiste energije instalirano u 2020.

Rekord od preko 260 GW (gigavata) novih kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije izgrađeno je u 2020. godini, uprkos uticaju pandemije Covid-19, novi su podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Međunarodna agencija za obnovljvu energiju, u izveštaju „Statistika obnovljivih kapaciteta 2021“ navodi da je novi kapacitet 2020. godine premašio očekivanja iz 2019. za skoro 59%.

Udio obnovljive energije u svim novim proizvodnim kapacitetima znatno je porastao drugu godinu zaredom, saopštila je agencija.

Više od 80% svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije prošle godine bilo je obnovljivo, pri čemu je udio solarne energije i vjetra iznosio 91 odsto, saopštila je agencija IRENA.

Snaga novih solarnih instalacija iznosila je 127 GW, dok je snaga vjetra iznosila 111 GW, navodi se u izvještaju.

Kina je prošle godine proizvela 136 GW, od čega je glavni dio dolazio od vjetra i to 72 GW, sa dodatnih 49 GW od sunca.

Sjedinjenje Američke Države prošle godine instalirale su dodatnih 29 GW za korišćenje obnovljivih izvora, gotovo 80% više nego 2019. godine, uključujući 15 GW kapaciteta za solarnu energiju i oko 14 GW za energiju vjetra.

Agencija IRENA saopštila je da se sve veći udio obnovljivih izvora energije djelimično može pripisati dekomisiji postrojenja za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva u Evropi, Sjevernoj Americi, a po prvi put i širom Evroazije (Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Ruska Federacija i Turska).

Ukupni doprinos fosilnih goriva pao je sa 64 GW na 60 GW u prošloj godini, naglašavajući kontinuirani trend smanjenja upotrebe fosilnih goriva.

Prema izvještaju agencije IRENA, na kraju 2020. godine, globalni proizvodni kapaciteti za korišćenje obnovljivih izvora iznosili su 2.799 GW, a najveći udio je imala hidroenergija, čak 1.211 GW.

Uprkos izazovima u 2020. godini, obnovljiva energija pojavila se kao izvor optimizma za bolju, pravičniju, otporniju, čistu i pravednu budućnost. Kao što je i bilo predviđeno, prošla godina označila je početak decenije obnovljivih izvora.

Troškovi opadaju, čista tehnološka tržišta se razvijaju, a blagodeti energetske tranzicije su očigledne.

Prir. M.L.

Izvor: IEEFA.org

Foto ilustracija: China Dialogue

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *