Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tretmanom otpada značajno će se smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije

REGION: U Beogradu počela proizvodnja energije iz otpada

Kompanija ,,Beo čista energija“ objavila je da je u Beogradu počela proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa teritorije 15 gradskih opština.

-Beo čista energija, koju su osnovali japanska korpracija Itochu, francuska Veoljia Grupa i panevropski fond iz Luksemburga Marguerite, uspešno je započela 1. jula pružanje punog obima usluga u skladu sa Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom – navedeno je u saopštenju.

Podsjeća se da je ,,Beo čista energija“, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

-Dobijanjem zelene električne i toplotne energije, termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbijediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu – precizirano je u saopštenju.

Dodatno, kako je naglašeno, tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprinijeti mjerljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog CO2 na godišnjem nivou.

Od 1. jula ove godine, stručni timovi Veolije zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju.

Ilustracija – Foto: umweltbundesamt.de

V.d. zamenica načelnika Gradske uprave i sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Ivana Vilotijević, izjavila je da je Beograd, pripremajući se za EXPO 2027, od 1. jula ove godine postao ravnopravna prjestonica sa drugim evropskim gradovima koji su odgovorni prema svojoj životnoj sredini.

-Gradska Uprava grada Beograda komunalni otpad koristi za proizvodnju toplotne i električne energije i tako pokazuje da je odgovorna prema svojim građanima – rekla je ona.

Direktori ,,Beo čista energija“, Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Kacuhiko Hošikava, istakli su da se kompanija tokom realizacije ovog projekta suočila sa mnogim izazovima.

-Sada sa ponosom možemo da pružimo uslugu upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu na način kojim se ostvaruju mnoge ekološke koristi, što glavni grad Srbije sa ovim najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpada, izdvaja od ostalih gradova u regionu – rekli su oni, navedeno je u saopštenju.

Novi objekti uključuju postrojenje za proizvodnju energije iz otpada snage 103 MW, koje prerađuje komunalni otpad i proizvodi električnu i toplotnu energiju kao zamenu za fosilno gorivo, sanitarnu deponiju sa iskorišćenjem deponijskog gasa i prečišćavanjem procjednih voda i postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja koje će obezbijediti materijal za puteve.

Izvor: Beta, energija balkana

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

ECO MNE

Deponija Možura do kraja godine dobiće mašinu za bolji tretman otpada

ECO POLIS

REGION: U Beogradu počela proizvodnja energije iz otpada