Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Reciklirana okeanska plastika u ulozi građevinskog materijala

Savremena britanska arhitektonska praksa otkrila je planove za izgradnju luksuznog plutajućeg ostrvskog odmarališta, napravljenog od reciklirane okeanske plastike na udaljenom mjestu u Indijskom okeanu.

Margot Krasojević, osnivač arhitektonskog biroa Margot Krasojevic Architecture, rekla je za CNN da koncept hotela sa 75 soba već ima obezbjeđena sredstva za izgradnju, iako nije objelodanjeno ime investitora.

Hotel će, kako je najavljeno, biti izgrađen na vrhu plutajućeg ostrva, smještenog na australijskim Kokosovim ostrvima – lancu ostrva smještenih 2.750 kilometara sjeverozapadno od Perta u zapadnoj Australiji.

Inspirisano Velikim pacifičkim tepihom od smeća, ostrvo ispod odmarališa („Ostrvo smeća“) biće napravljeno od velikih džakova ispunjenih pastikom, uvezanih u jedinstvenu strukturu i usidrenih za okeansko dno.

Vreće će biti dodatno napunjene muljem i pijeskom kako bi se osigurala stabilnost konstrukcije, istakla je Krasojević u saopštenju za medije.

Vještačko „korijenje“, dizajnirano tako da oponaša biljke mangrove, biće postavljeno oko strukture kako bi se uhvatio talog i kako bi služilo za odbranu od poplava.

Strukture slične pipcima ponašaće se poput ostrvskog prsluka za spasavanje, s obzirom na to da su u stanju da upotrijebe sakupljeni talog i prošire ga na način na koji bi imitirao evakuacionu pistu.

Tehnička voda hotela biće destilovana morska voda.

Krasojević je za CNN kazala da su planovi još uvijek u ranoj fazi i da je potrebno nekoliko godina za izgradnju kompleksa, ali da se nada da će prvi goste biti primljeni 2025. godine.

Alternativa deponiji

-Inspiraciju sam dobila nakon što sam ugledala flotilu od plastike koja pluta Tihim okeanom, a čija je površina duplo veća od Francuske – kazala je Krasojević.

Turizam se, dodala je, mijenja i postaje u sve većoj mjeri ekološki osviješćen jer je i turistima takav koncept postao izuzetno važan.

-Plastika je savitljiva i fleksibilna, te se može preoblikovati i ponovo upotrijebiti. Lično smatram da je to bolja alternativa od odlaganja plastike na deponiju – istakla je Krasojević.

Kler Barlou (eng. Claire Barlow), predavač na engleskom univerzitetu Kembridž i stručnjak za održivu proizvodnju, izjavila je da pozdravlja sve napore za uklanjanje plastike iz okeana.

Međutim, ona je upozorila da se bilo kakva gradnje na moru mora izvoditi na uravnotežen način kako bi se izbjegli neželjeni uticaji na životnu sredinu.

Uticaj na životnu sredinu

Izgleda apsolutno fascinantno – ocijenila je dizajn Barlou.

-U malom dijelu velike slagalice bavljenja morskim otpadom mislim da je to dobra ideja. Lokacija odmarališta nalazi se u osjetljivom dijelu svijeta koji je opterećen velikom količinom plastičnog otpada, tako da je sve što se može učiniti za smanjenje te količine dobro – rekla je ona.

Međutim, izgradnja hotela podrazumijeva i određene ekološke probleme. Na to će se područje dopremati građevinski materijal, a povećaće se i gustina saobraćaja. Jednom kada hotel bude izgrađen, velikom broju ljudi će biti potreban transport na ostrvo i sa njega. Hotel bi imao obavezu da adekvatno upravlja otpadom koji se u okviru njega proizvodi.

– Sve ovo pomalo djeluje kao ekomanipulacija (eng. greenwashing), međutim, može biti korisna stvar sa aspekta podizanja svijesti o morskom otpadu – zaključuje Barlou.

Prir: M.L.

Izvor: CNN

Foto iluistracije: CNN

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Australijski istraživači otkrili gljive koje mogu da razgrađuju plastiku

ECO POLIS

Egipatska startap kompanija daje novu namjenu plastičnom otpadu

ECO MNE

Porazni prizori: Tone otpada pluta rijekom Drinom