Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Realizovana četvrta faza programa „Energetski efikasan dom“

Ministarstvo kapitalnih investicija realizovalo je četvrtu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori. 

Kako je sopšteno iz Ministarstva, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera  energetske efikasnosti u domaćinstvima. 

-Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je u prethodnoj godini obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za: kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, kupovinu i ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i kupovinu i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije – piše u saopštenju.

U okviru Programa, kako su kazali, građani su bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 eura, sa periodom otplate do 6 godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

-Tokom realizacije četvrte faze programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je u periodu od  5.10 do 29.10. 2021.godine, dobilo 201 zahtjev zainteresovanih građana u cilju izdavanja potvrde da su kvalifikovani da učestvuju u programu, a shodno projektnim procedurama. U periodu oktobar-decembar 2021. godine, partnerske banke (Erste banka, Hipotekarna banka i Lovćen banka) su odobrile 136 beskamatnih kredita za građane u okviru Programa – saopštili su iz Ministarstva.

Kako su dodali, prethodno navedeni podaci, kao i dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata, pokazuju da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri mijenja.

Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom „Energetski efikasan dom“, upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pored toga, projekti poput programa „Energetski efikasan dom“ imaju višestruke benefite, poput obezbjeđivanja povoljnih kredita za građane, uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, uspostavljanje tržišta modernih tehnologija u Crnoj Gori, jačanje saradnje između domaćih kompanija i banaka. Imajući u vidu prethodno navedeno, Ministarstvo kapitalnih investicija će i u 2022. godini realizovati novu fazu predmetnog programa – zaključuju iz Ministarsa.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi