Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja uveliko počeli

Rast potražnje za ugljem dobar za štednju struje

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja su uveliko krenuli, a od toplifikacije Pljevalja se ni slučajno nije odustalo, saopštio je predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, Dušan Janjušević.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da je toplifikacija projekat koji će se sigurno desiti.

Janjušević je rekao da je usljed energetske krize potražnja za ugljem veća za 75 odsto u odnosu na 2021. godinu.

TE Pljevlja | Foto: investitor.me

Iako ne po ekologiju, rast potražnje je, kaže, dobar radi uštede električne energije.

-Struja je trenutno za građane povoljna u odnosu na cijene koje EPCG plaća za uvoz. Veoma je važno da svako od nas štedi struju kako bismo bez problema prošli ovu zimu – kazao je Janjušević.

Ukazao je da je veoma važno da se država posvetu daljem razvoju energetskog sektora.

Govoreći o poslovanju kompanije, Janjušević je rekao da su od januara do avgusta proizveli više od milion tona uglja, što je za oko 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Termoelektrani Pljevlja, kako je rekao, isporučili su više od 865 hiljada tona uglja, što je za 20 odsto više u odnosu na prošlogodišnji uporedni period.

Termoelektrana ,,Pljevlja” počela je sa radom 1982. godine. Prva crnogorska kondenzaciona termoelektrana projektovana je sa dva bloka od 210 MW. Akumulacija vode kao i svi pomoćni, tehnički i upravno-administrativni objekti (izuzev dekarbonizacije i recirkulacionog rashladnog sistema) izvedeni su za dva bloka. Izgrađen je, međutim, samo jedan blok.

Prva ekološka rekonstrukcija TE ,,Pljevlja” urađena je u 2009. i 2010. godini. Tada su zamijenjeni elektrofiltersko postrojenje, sistem kontrole i upravljanja, razvodi 6 i 0.4 kV sopstvene potrošnje i sistem pobude generatora sa ugradnjom generatorskih prekidača.

Nakon radova na rekonstrukciji turbinskog i kotlovskog postrojenja u 2009. godini, novoinstalisana snaga TE ,,Pljevlja” je 225 MW.

Njeno gašenje značilo bi da Crna Gora mora da uvozi ogromnu količinu električne energije, što bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, ali i na gubitak 1.200 radnih mjesta u TE i Rudniku uglja od ukupno 4.800 koliko ih ima u Pljevljima.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja je u većinskom državnom vlasništvu (85%), je 9. juna prošle godine potpisala ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE „Pljevlja”.

Oni su tada su saopštili da ukupna vrijednost ulaganja u implementaciju mjera zaštite životne sredine za TE ,,Pljevlja” iznosi više od 65 miliona eura.

Prir. M.L.

Izvor: rtcg.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro otvaranje deponije u Šumanima

ECO MNE

Ne dovoditi u pitanje rad TE i Rudnika uglja do 2050, krenuti sa novim projektima za izvjesniju budućnost Pljevalja

ECO MNE

Konkretni projekti i podsticajna zakonska regulativa – ključ uspješne tranzicije