Raspisan tender za nabavku solarnih sistema za projekte Solari 3000+ i Solari 500+

Elektroprivreda Crne Gore raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva, i Solari 500+ za fizička i pravna lica snage do 30 kW. Vrijednost tendera je 19.900.000 eura, a otvoren je do 25. oktobra, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kako se navodi, u četiri partije nabavljaće se: monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

Energetska tranzicija u Crnoj Gori

-Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina. Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobiju instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova, kandiduje za učešće u ovom projektu – piše u saopštenju.

Predsjednik odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da će građani na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi. 

Foto: Voltaic Energy System

Osim otplate kredita za solarne panele, građani neće imati troškove za električnu energiju jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosječnom računu za električnu energiju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 6 do 8 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju.

Predsjednik odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović

U saopštenju se navodi i da će u realizaciji Projekta važnu ulogu imati Eko Fond koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti da subvencionira korisnike sa 20 odsto vrijednosti instalacije.

-Građani prijavom za ovaj projekat ostvaruju mnogobrojne koristi – sami proizvode električnu energiju čime se dugoročno umanjuje račun za električnu energiju, tržišna vrijednost fotonaponskog sistema je umanjena zbog subvencije Eko fonda na opremu od 20 odsto, rata kredita za solarni sistem približna je iznosu prosječnog računa umanjenog za subvenciju od 20 odsto, koristi se obnovljivi izvor energije koji ne generiše štetne materije i ne zagađuje okolinu čime se obezbjeđuje zdravije i čistije okruženje, a uz isporuku i montažu opreme EPCG će obezbijediti i logističku podršku u daljoj realizaciji projekta – navode iz EPCG. 

Solari 3000+ i Solari 500+

Podsjećaju da se na međunarodni javni poziv za obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+, koji je Elektroprivreda Crne Gore raspisala 2. avgusta, prijavilo osam zainteresovanih institucija, a u toku je odabir finansijskog partnera. U najkraćem roku, kako pojašnjavaju, biće raspisan i javni poziv za građane kako bi se prijavili za učešće u projektu SOLARI.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ i Solari 500+ vodi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Eko Fonda, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštine Nikšić, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, CEDIS-a, Uprave za nekretnine i CGES-a.

M.L.

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *