Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Raspisan međunarodni arhitektonski konkurs – MIKRO EKO KUĆA 2021

Udruženje Ekokultplus i Arhitektonski fakulteti Univerziteta u Beogradu, Podgorici i Zagrebu, i magazin EKO KUĆA uz podršku kompanije ALUMIL, raspisuju međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rješenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2021.

Međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2021 namijenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primijenjenim umjetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za boravak.

Budući da ne postoji ograničenje po pitanju mjesta postavljanja objekta, on se može smjestiti na hipotetičkoj lokaciji bilo koje veličine, u gradu ili na selu, bilo gde na svijetu.

Uslov je da ukupna površina objekta ne bude manja od 7m2, ni veća od 25m2 površine unutrašnjeg zatvorenog prostora. Otvoreni prostori kao tremovi, terase, krovne zelene površine i nadstrešnice ne obračunavaju se u propisanu kvadraturu.

Preporuke:

– treba predložiti konceptualni sistem za proizvodnju električne energije
– podrazumeva se postojanje sistema za prikupljanje i filtriranje atmosferske vode
– osmisliti strategiju upravljanja otpadom

Pravo učešća na konkursu imaju diplomirani arhitekti, pejzažni arhitekti, dizajneri, akademski i primenjeni umjetnici starosti do 30 godina, kao i umjetnici i studenti odgovarajućih fakulteta iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Grčke.
Zainteresovani mogu učestvovati na konkursu samostalno ili timski, a svaki učesnik može priložiti samo po jedan rad.

PUBLIKACIJE

Svi nagrađeni radovi će biti medijski pokriveni kroz objave radova na multimedijalnoj izložbi na Kongresu Održiva arhitektura – energetska efikasnost, kao i u elektronskim i štampanim medijima.

EKO KUĆA MAGAZIN

Pobjednički radovi, kao i radovi dobitnika specijalnih nagrada biće predstavljeni u specijalnom kongresnom izdanju magazina za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA no39 (oktobar-decembar 2021), kao i na portalu www.ekokucamagazin.com i na sajtu Kongresa www.congress-saee.com

PRIZNANJA

Organizatori konkursa Udruženje EKOKULT+ i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu dodijeliće priznanja autorima specijalno nagrađenih studentskih radova.

Više detalja o konkursu, kao i kompletne konkursne uslove možete pronaći na portalu www.ekokucamagazin.com/konkurs.

NAGRADE

Više o konkursu saznajte ovdje.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvoren paviljon Crne Gore na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO MNE

Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice