Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Radionica „Obradujmo prirodu NP Durmitor“: Učenici upoznali prirodne vrijednosti Durmitora

Prva edukativna radionica prema programu „Obradujmo prirodu NP Durmitor“ održana je u Osnovnoj školi „Dušan Obradović“ na Žabljaku. 

Učenici su imali priliku da kroz tekstove, zanimljivosti, pitanja i zadatke iz edukativnog bukleta „Obradujmo prirodu NP Durmitor“ prošire znanja i vještine vezane za najznačajnije prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja, kao i značaj njihove zaštite i očuvanja. 

Edukativna radionica održana pod stručnim vođenjem edukatora iz JPNPCG Marijane Živaljević Roganović, organizovana je u okviru projekta „Obradujmo prirodu NP Durmitor i Obradujmo prirodu NP Sutjeska“, koji je odobren u okviru Programa grantova za zaštićena područja, a čiji je donator NVO Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida.

Foto: Nacionlni parkovi Crne Gore

-Opšti cilj projekta je izrada edukativnog programa „Obradujmo prirodu NP Durmitor” i „Obradujmo prirodu NP Sutjeska” koji će pružiti mogućnost djeci školskog uzrasta i njihovim nastavnicima, kao i široj društvenoj zajednici, da kroz programske aktivnosti budu dio upravljanja i očuvanja zaštićenih područja – navodi se u saopštenju.

U okviru projekta izrađeni su edukativni bukleti „Obradujmo prirodu NP Durmitor“ i edukativni buklet „Obradujmo prirodu NP Sutjeska“. 

-Edukativni bukleti su kreirani na način da budu kompatibilni sa nastavnim planovima i programima osnovnih škola, te kao takvi predstavljaju kvalitetan materijal koji dopunjava znanja stečena tokom nastave. Edukativni buklet, na jedanaest ilustrovanih listova, kroz zanimljive tekstove, pitanja, pojašnjenja, zagonetke i zadatke, uključuje ne samo elemente obrade i utvrđivanja određenih nastavnih jedinica vezanih za ekologiju i kulturnu baštinu, već i usvajanje novih ekoloških pojmova, kreativnost i istraživački pristup, čime će se upotpuniti realizacija nastavnih planova i programa sprovođenjem konkretnih edukativnih aktivnosti u zaštićenom području. Radni listovi sadrže segmente – radionički tip, obilaske određenih djelova zaštićenog područja (NP Durmitor i NP Sutjeska) gdje djeca prvo teorijski, a zatim praktično, usvajaju znanje i na kraju popunjavaju zadatke iz radnih listova koji su upravo opredijeljeni svojim sadržajem za ovaj tip „škola u prirodi“ – saopštli su iz Nacionalnih parkova.

Edukativni buklet „Obradujmo prirodu NP Durmitor“ podržan je od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta“ Crne Gore.

Partneri u realizaciji projekta su, pored JP za nacionalne parkove Crne Gore, i JU „Nacionalni park Sutjeska” i Osnovna škola „Dušan Obradović“ iz Žabljaka.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Otkrivene nove vrste i staništa u Nacionalnim parkovima Crne Gore

ECO MNE

Nacionalni parkovi bilježe rekordne posjete

ECO MNE

Završena akcija „Čisto lice nacionalnih parkova“