Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Put do „fish-friendly“ hidroenergije

Iako je obnovljiva energija, hidroenergija ima prilično veliki uticaj na okolinu. Ključ šire upotrebe hidroenergije je učiniti je održivijom. 

S obzirom da je ukupni instalirani kapacitet hidroenergetskih tehnologija u Evropi dostigao 251GW u 2019.godini, prednosti i nedostaci hidrotehnologije našli su se u centru pažnje.

Održiva hidroenergija

Zahvaljujući novim ekonomičnim mjerama, razvijenim u okviru projekta FIThydro (Fishfriendly Innovative Technologies for Hydropower) finansiranim od strane EU, ekološki prihvatljiva, održiva hidroenergija uskoro će postati stvarnost. 

-Naš vodeći princip je da održiva i ekološki prihvatljiva hidroenergija može doprijnijeti razvoju zdravih rijeka i neometanom životu ribe, dok upotpunjuje i uravnotežuje druge obnovljive izvore energije – kaže  Hany Abo El Wafa, direktor ovoga projekta. Projekat se nije fokusirao samo na to da proizvodnja hidroenergije bude sigurnija za ribe, već potpomaže da hidroenergija postane održivija. 

Tokom projekta, ljudi koji su radili na istraživanju razvili su više od 20 rješenja, metoda, alata i uređaja za ostvarivanje održive energije koja neće imati negativnog uticaja na ribe. Ovo uključuje jedinstven sistem koji može pomoći u bezbjednom kretanju ribe kroz turbine HE, 3D optički i ultrazvučni uređaj za praćeje ribe i sistem za predviđanje rizika od usmrćivanja riba. Projekat je takođe razvio niz metoda koje imaju za cilj da podignu svijest javnosti o značaju hidroenergie.

Osim razvoja isplativih strategija ublažavanja štetnog uticaja na život riba, projekat je proučavao kako se ribe ponašaju u blizini hidroelektrana i reaguju na njihove prijetnje. 

-Time pomažemo da se obezbjedi da naše vodene površine budu ostavljene u dobrom stanju za buduće generacije – dodao je Abo El Wafa.

Procjena rizika za riblji svijet

Tokom realizacije projekta, procjenjuju se objekti za uzvodnu i nizvodnu migraciju ribljeg svijeta, različiti zaobilazni sistemi, razmatrajući upotrebu tih objekata kao staništa i uticaja taloga na staništa riba, a i drugih biljnih i životinjskih vrsta koje naseljavaju to stanište.

Foto: Fithhydro – U okviru projekta FIThydro, studije su sprovedene na nekoliko lokacija u saradnji sa Voith -om, poput hidroelektrane Bannwil, Switzerland

Postojeći alati i uređaji biće poboljšani tokom projekta i koristiće se u eksperimentalnim postavkama u laboratorijama i na poligonima za npr. predviđanje ponašanja ribe. Rezultati analiza koje se rade u okviru  ovoga projekta se unose u Sistem podrške odlučivanju zasnovan na procjeni rizika (risk based Decision Support System – DSS) koji je razvijen za planiranje, puštanje u rad i praćenje rada HE tokom perioda eksploatacije. Cilj je da se omogući ekonomična proizvodnja uz istovremeno ispunjavanje ekoloških obaveza i ciljeva proizašlih iz evropskog zakonodavstva, kao i stvaranje samoodržive populacije riba.

Još jedan od ciljeva ovoga projekta je takođe da se promijeni percepcija javnosti o hidroenergiji, što će zauzvrat olakšati prihvatanje novih projekata ili obnovu starih.

Rezultati gotovo završenog istraživanja FIThydro projekta pokazali su da proizvodnja hidroenergije nije osporavana tema za lokalno stanovništvo u proučavanim regijama. Međutim, i dalje postoje suprotna gledišta na određena pitanja, uključujući ekološke efekte hidroenergije, vlasništvo nad elektranama i promjene cijene električne energije. Ova pitanja mogu pokrenuti javnu debatu o hidroenergiji. Istraživanje ohrabruje učesnike u procesu eksploatacije hidroenergije, planere i političare da budu svjesni ovih pitanja i razmotre ih prije donošenja odluka. 

Neka od rješenja koja su se do sada koristila: 

Riblja staza je hidrotehnička građevina koja treba da umiri tok rijeke na dijelu gdje je vodozahvat, riblje staze bi uvijek trebale omogućiti prolaz za sve vrste prisutne na određenom području, ne samo ribama, nego i benetičkim beskičmenjacima, sisarima i vodozemcima, takođe bi trebale omogućicati uzvodno i nizvodno kretanje životinja. 

Prve riblje staze su se izvodile u Francuskoj u 17.vijeku.

Ribljim stazama je neophodno posvetiti posebnu pažnju pri izvođenju HE, kako ista ne bi uticala na riblji svijet koji nastanjuje to vodno područje. 

Foto: List Mušičar – Jedan lijep primjer čuvanja prirode i prirodnog bogatstva nalazi se na rijeci Savinji- Grušoveljsko jezero, Slovenija

Arhimedova puž turbina je još jedan od „fish friendly“ primjera koje se primjenjuju u svijetu. Zahvaljujući konstrukciji i sporom kretanju lopatice turbine, turbina se smatra da je prijateljska po životnu sredinu i životinjski svijet.

Uz porast broja zajedničkih projekata koje podržava EU, poput FIThydro projekta, nadamo se da rad na razvoju obnovljivih tehnologija neće biti samo od koristi za ljude, već i da će se uložiti svi napori da se spriječi da ove tehnologije negativno utiču na vodene vrste i ekosisteme. 

Prir. S.Đ.

Izvor: Fithydro

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Prozirni premaz za prozore mogao bi da ohladi zgrade bez upotrebe energije

ECO MNE

Prednosti i nedostaci korišćenja biogasa

ECO MNE

EPCG: Počinje izrada projekta toplifikacije Pljevalja