Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Holandska kompanija napravila energetski efikasno prevozno vozilo

Prvi solarni automobil za gradsku vožnju

Novi automobil kompanije Squad Mobility, solarno električno vozilo Squad, je vozilo na baterije nalik kolicima za golf koje se može puniti sunčevom svjetlošću.

Iz kompanije Squad Mobility kažu da je gradski automobil dizajniran tako da u njega mogu stati dvije osobe i može dostići brzinu od 45 km/h. Squad procjenjuje svoj osnovni model na 6.250 eura.

Vozilo za dva putnika ima solarni krov i može se puniti preko priključka od 220 volti. Ima dva motora od 2 kW i zamjenljive litijum-jonske baterije. Svaka zamjenljiva baterija u Squad automobilu ima kapacitet od 1,6 kWh, dodajući maksimalno 6,4 kWh. Kompanija je saopštila da će razviti „Squad Battery Walls“, odnosno zid sa unaprijed napunjenim zamjenljivim baterijama.

Izvor: Squad mobility

Squad automatski puni svoje baterije solarnom energijom sa solarnog panela na sopstvenom krovu. Nulta emisija, besplatno, tiho i bežično. Svakog dana tokom svog životnog ciklusa, tokom vožnje i kada je parkiran. Čak i u sjevernim zemljama poput Holandije sunce daje dovoljno energije za prosječnu urbanu upotrebu. Solarni panel može da napuni do 20 km dnevno u Evropi. Solarni panel radi na bilo kom svijetlu, takođe i u sjenci. Vozilo se napaja elektromotorima i baterijama tako da radi i noću, zimi ili u zatvorenom prostoru. Kada je potrebno, prenosive baterije se mogu puniti direktno iz normalne utičnice. Squad je lagan i energetski efikasan”, kažu iz kompanije Squad mobility.

Squad je dizajniran za kratka putovanja, sa kompaktnim i manevarskim dizajnom za navigaciju u gradovima u kojima vlada gužva. U toku ljetnjih mjeseci vrata se mogu ukloniti.

Squad sadrži do 4 prenosive i zamjenljive baterije, nudeći domet i do 100 km. Dugačak je 2 metra, širok 1,2 metra, visok 1,6 metara i ima krug okretanja od 6 metara, stvarajući kompaktan dizajn za lako parkiranje. Automobil od 350 kg ima kompletan aluminijumski okvir, zaštitne strukture za sudar spreda i pozadi i do 243 litara prostora za skladištenje.

Solarni paneli na krovu automobila. Izvor: Squad mobility

„Unutrašnjost i spoljašnjost se lako čiste, dok se polomljeni djelovi lako mijenjaju. Točkovi djeluju kao prirodni branici, sprječavajući oštećenje djelova karoserije. Dodatna opcija je zid za baterije, za brzu zamjenu i punjenje baterija“, rekli su iz Squad Mobility.

Planirano je da proizvodnja počne 2023. godine, pri čemu će isporuke prvo početi u Holandiji, a zatim se kreću na istok i jug Evrope.

N.Bukilić

Izvor: www.squadmobility.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi