Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prve faze procesa ,,Regionalnih konsultacija o klimatskim promjenama i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi’’

Državni sekretar za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. Danilo Mrdak prisustvovao je sastanku povodom prve faze procesa ,,Regionalnih konsultacija o klimatskim promjenama i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi’’ u okviru projekta OEBS-a ,,Jačanje odgovora na sigurnosne rizike koji proizilaze iz klimatskih promjena u JIE, IE, Sjevernom Kavkazu i Centralnoj Aziji’’.

Ovaj regionalni proces konsultacija pokrenut je u maju 2020. godine i služio je identifikovanju žarišta klimatske bezbjednosti, regionalnih izazova i mogućnosti prekogranične saradnje.

Cilj sastanka je da se podijele rezultati regionalnog procesa konsultacija o klimatskim promjenama i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi i da se mobiliše dalje interesovanje i podrška za sljedeću fazu projekta, koja će biti usredsređena na razvoj i primjenu mogućnosti prekogranične saradnje.


Prof. Mrdak je saopštio da Crna Gora aktivno radi, i na državnom, i na međunarodnom nivou, kako bi dala svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena kao jedna od 197 država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime od 2006. godine. Iako nacionalne emisije gasova sa efektom staklene bašte iznose svega 0,009% globalnog nivoa, Crna Gora ostaje opredijeljena da svojim razvojnim potencijalima upravlja na odgovoran i održiv način i sa minimalnim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime.

“Svjedoci smo da klimatske promjene, kao jedna od najvećih prijetnji sa kojima se suočava čovječanstvo, predstavljaju rastući izazov, kako na planu očuvanja životne sredine tako i na ekonomskom i društvenom planu, kao i da sveukupni klimatski uslovi nepovratno mijenjaju i negativno utiču na zdravlje, standard i kvalitet života ljudi. Sve to utiče na bezbjednost, i upravo taj aspekat adresiranja izazova klimatskih promjena predstavljao je dodatnu vrijednost koju je ovaj regionalni projekat donio Crnoj Gori”, zaključio je Mrdak.

Ovaj sastanak je okupio zainteresovane strane iz regiona Jugoistočne Evrope, kao i države učesnice i partnere za saradnju OEBS-a, izvršne strukture OEBS-a, i međunarodne partnere.

IZVOR: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vlada usvojila Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2022. godinu

ECO MNE

Crna Gora na putu da ostvari ciljeve iz Zelene agende

ECO MNE

„Komšo“ krstari ulicama Podgorice, stariji sugrađani zadovoljni uslugom prevoza