Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prostor nekadašnjeg Brodogradilišta Bijela u potpunosti očišćen od grita

Brod „Shannon River” za prevoz generalnog tereta, koji plovi pod panamskom zastavom, isplovio je iz Bijele sa posljednjim količinama grita ka deponiji u Sevilji.

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitutu životne sredine, time je, nakon više od 40 godina prostor nekadašnjeg Brodogradiliša očišćen od grita.

Projekat „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” realizuju Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj, dok je za implementaciju zadužena Agencija za zaštitu životne sredine.

Foto: Gradski portal

Lokaciju je juče posjetio i v. d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić.

Dinamika odvoza varirala je od samog početka projekta. Za prve tri godine, odnosno do kraja 2021. godine, odvezeno je oko 60 hiljada tona, a tokom januara još 25 hiljada. Nastavićemo sa odvozom kontaminiranog zemljišta. Nadam se da ćemo uspjeti sve da završimo do kraja juna, do kada smo i obezbijedili sredstva Svjetske banke – istakao je Gazdić.

Kako je kazao, na dinamiku odvoza umnogome je uticala pandemija usljed koje su povećane cijene na svjetskom tržištu, a time i cijene prevoza.

-Bilo je jako teško obezbijediti brodove i lokaciju za skladištenje materijala. Ljudi iz Valga su uspjeli da obezbijede sve dozvole, te grit i kontaminirana zemlja sada odlaze za Španiju – dodao je Gazdić.

Iz Agencije su kazali da su nakon izrade projekta remedijacije i sprovedenog Međunarodnog tendera, Ugovor sa Izvođačem radova, kompanijom Valgo SA, potpisali 4. juna 2018. godine.

Foto: Vijesti.me

– Kao rezultat, do sada je izvezeno 62.425,3 tona od ukupno 68.073,3 tona grita. Sa tovarom od oko 6.000 tona i isplovljavanjem broda izvezene su posljednje količine grita. Važno je pomenuti da je u toku Projekta izvezeno i 400 tona zauljanog otpada, 23.68 tona azbesta, 72 tone zauljanog čvrstog otpada i jedan kontejner velikih vreća sa upakovanim gritom. Osim dijela grita, ukupna predviđena količina kontaminiranog zemljišta iznosi 57.710 tona, od čega je 7.500 tona izvezeno 27.01.2022. godine za Španiju – navodi se u saopštenju.

Projekat remedijacije u nekadašnjem Brodogradilištu Bijela počeo je sredinom 2018. godine, a posao je povjeren francuskoj kompaniji Valgo. 

Cilj projekta bio je konačna sanacija i remedijacija četiri „crne ekološke tačke“, a pored Brodogradilišta to su Rudnik „Šuplja stijena“, Termoelektrana „Pljevlja“ (deponija pepela i šljake Maljevac) i Kombinat aluminijuma, kao i rješavanje pitanja tretmana opasnog otpada. Za posao u Bijeloj Svjetska banka je opredijelila 23 miliona eura. Prvobitno je trošak za taj posao bio procijenjen 12,7 miliona eura.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Prostor nekadašnjeg Brodogradilišta Bijela u potpunosti očišćen od grita

ECO MNE

Agencija za zaštitu životne sredine: Pokrenut projekat rješavanja problema opasnog industrijskog otpada

ECO MNE

Unapređenje ekološkog statusa Crne Gore u službi prirode i održivog razvoja