Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Projekat u okviru redovnog zadatka na predmetima Parterna arhitektura

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

Studenti završne godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Sara Stijepović, Irina Kusovac, Ognjen Mandić i Marko Jovanović, projektovali su vrt i paviljon pod nazivom ,,LUDIS IN SALE”, u sklopu podteme izložbe ,,Igre iz djetinjstva”, kojim će se Crna Gora predstaviti na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Nantu, u Francuskoj.

Projekat je realizovan u okviru redovnog zadataka na predmetima Parterna arhitektura kojim rukovodi prof. dr Svetlana Perović i Arhitektonska radionica kojim rukovodi doc. dr Ema Alihodžić Jašarović i saradnika doc.dr Sanje Savić, dr Jelene Bajić Šestović, dr Nevene Mašanović i MSc Nemanje Milićevića.

-Inicijativu za projekat pokrenula je dekanka Arhitektonskog fakulteta, prof. dr Svetlana Perović, a po pozivu organizatora izložbe u Francuskoj, nakon odličnih rezultata koji su prethodne godine ostvareni na međunarodnoj izložbi u Kahranmanmarašu u Turskoj, kada je crnogorski paviljon zavrijedio drugu nagradu za dizajn, pod njenim rukovodstvom – navodi se u saopštenju.

3D prikaz vrta – Foto: ucg.ac.me

Profesori i studenti će graditi paviljon u Nantu u periodu od 11. do 16. maja 2024, kada je predviđeno zvanično otvaranje izložbe. Izložba će biti otvorena do 26. maja 2024. U okviru crnogorskog predstavljanja pripremljen je i katalog sa teorijskim doprinosima i prikazana ostala rješenja koje su studenti pete godine fakulteta predlagali.

Predmetna izložba u Francuskoj organizuje se u svjetlu aktuelnih priprema za Olimpijske igre u Parizu, 2024. poslije 100 godina, a obrađuje temu ,,Igre cvijeća“ kroz pet podtema: ,,Igre na vodi”, ,,Igre iz djetinjstva”, ,,Intelektualne igre”, ,,Vrtne igre” i ,,Sportske igre”.
Sastavni dio svih kultura, igra, jedan je od najstarijih oblika ljudske društvene interakcije. Igra obuhvata ideje, poglede na svijet, kulturu i obogaćuje buduće generacije. Igra, kako su organizatori navli, je pravi izvor energije, pozitivnih emocija i promoviše izazove i prevazilaženje samog sebe.
Izložba predstavlja jedan od najvažnijih hortikulturnih događaja u Evropi. Organizuje se u Nantu svakih pet godina od 1959. godine, i tokom poslednjeg izdanja u maju 2019. godine privukla je skoro 250. 000 posjetilaca pa se svrstava među najposjećenije događaje u Francuskoj.

Projekat crnogorskog predstavljanja na ovoj prestižnoj izložbi podržan je od strane Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.
Prir. M.V.

Izvor: www.ucg.ac.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvoren paviljon Crne Gore na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Neuroarhitektura: Potencijal izgrađenog prostora za zdravlje i kreativnost