Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U daljoj realizaciji Projekta korisnicima će biti ponuđena mogućnost ugradnje PVC stolarije

Projekat Solari 5000+ proširuje se na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ (70 MW) pokazao je ogroman potencijal za unapređenje energetske efikasnosti i proširuje se na ugradnju energetski efikasne stolarije, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Kako su kazali, u njihovoj kćerki kompaniji EPCG-Željezara Nikšić postoji radionica za izradu PVC stolarije, i smatraju opravdanim da se portfolio projekta Solari 5000+ proširi i na ugradnju energetski efikasne stolarije.

-Koncept projekta bi ostao isti. Zainteresovanim korisnicima, odnosno kupcima-proizvođačima, koji budu ispunjavali tehničke uslove za ugradnju stolarije i posjedovali staru-energetski neefikasnu stolariju nudila bi se zamjena stolarije – navodi se u saopštenju.

Iustracija – Foto: e2.rs

EPCG bi, kako se dodaje, obezbijedila kreditna sredstva za nabavku opreme i pripadajućih materijala, EPCG-Željezara Nikšić bi radila izradu PVC-stolarije i montažu na objektima korisnika projekta, EPCG bi plaćala uslugu izrade i montaže, a korisnici bi na rate vraćali novac EPCG za opremu i uslugu ugradnje.

-EPCG bi vršila otplatu kreditnih sredstava finasijskoj instituciji (banke, fondovi) koja obezbijedi kreditna sredstva za ugradnju energetski efikasne stolarije – objasnili su iz EPCG.

Pozitivni efekti nakon proširenja porfolia projekta Solari 5000+ bili bi, kako navode, brojni i odnosili bi se na stvaranje stabilne osnove za uposlenost dijela zaposlenih u EPCG-Željezari Nikšić u radionici za PVC stolariju na duži period, unapređenje energetskih karakteristika objekata iz kategorije domaćinstava, kao i smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvima.

Pozitivni efekti bi bili i oslobađanje veće količine električne energije iz obnovljivih izvora za korišćenje u drugim sektorima i za izvoz, smanjenje troškova za uvoz električne energije, dostupnost enegretski efikasne stolarije većini građana kroz mogućnost otplate stolarije na rate, unapređenje komfora u objektima stanovanja, kao i razvoj investicionog ambijenta u oblastima obnovljivih izvora energije.

-Rukovodeći se navedenim podacima, u smislu opravdanosti predloga za proširenje portfolija Projekta Solari 5000+ i na ugradnju energetski efikasne stolarije, inicijativa je upućena Odboru direktora EPCG na usvajanje i, ukoliko bude prihvaćena, u daljoj realizaciji Projekta korisnicima biće ponuđena mogućnost ugradnje PVC stolarije – navodi se u saopštenju.

Time bi se, kako se dodaje, stekli uslovi da se pokrene izrada PVC stolarije u EPCG Željezari, ali i zakonski osnov za nabavku veće količine PVC profila.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Projekat Solari 5000+ proširuje se na ugradnju energetski efikasne stolarije

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Edukativni kviz „DOBRA ENERGIJA”