Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

„Eko laboratorija“ za promociju vaspitnih funkcija škole

Projekat „Energija podvučeno zelenom” u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić”

Osnovna škola „Vuk Karadžić” u Podgorici uskoro će u okviru projekta „Energija podvučeno zelenom” dobiti „Eko laboratoriju“.

Realizaciju ovog projekta omogućio je Crnogorski elektrodistributivni sistem u okviru konkursa „Energija podvučeno zelenom”.

Eko laboratorija | Foto: CEDIS

Kao jednom od pet najboljih projekata na pomenutom konkursu, školi „Vuk Karadžić” opredijeljeno je 3.000 eura kako bi njihovo školsko dvorište dobilo adekvatno iskorišćen prostor.

Profesorica fizike u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić”, Biljana Veličković, kazala je Ecoportalu da je nekoliko nastavnika njihove škole koji su zainteresovani za promociju prirodnih nauka kroz praktičan rad učenika odlučilo da iskoristi svoje znanje, vrijeme i entuzijazam i zanimljivu ideju učionice na otvorenom predstavi na Cedisovom konkursu – Energija podvučena zeleno.

Cilj sa kojim smo krenuli u osmišljavanje Eko laboratorije je da promovišemo vaspitnu funkciju škole na način što ćemo uticati na mijenjanje navika i vrijednosnu orjentaciju učenika u oblastima očuvanja životne sredine i zdravih životnih navika. Oplemenjivanjem školskog dvorišta zelenilom i edukativnim mobilijarom taj prostor ćemo učiniti prijatnim za boravak učenika, a i tehnički prilagođenim za izvođenje nastave – pojasnila je ona.

Kako je istakla, škola, pored toga što pruža značajne mogućnosti za sticanje određenih znanja i vještina, pruža mogućnosti  i za izgrađivanje određenih navika.  

Uključivanje škole u ovakve projekte je od velikog značaja za razvoj ekološke svijesti razvijanjem odgovornog odnosa prema prirodi. Angažovanje učenika  u realizaciji projektnih aktivnosti će im pružiti priliku se uključe u rješavanje problema, da kritički i kreativno promišljaju, uče kako da planiraju održive projekte, pokažu odgovornost u očuvanju životne sredine – dodala je Veličković.

Kroz ovaj projekat, kako navodi, uspjeli su da na istom zadatku ujedine učenike, nastavnike, roditelje i predstavnike lokalne zajednice. 

-Od par entuzijasta koji su krenuli u ovaj izazov na početku, naš tim sada čini veliki broj nastavnika i učenika koji se dobrovoljno javljaju da pomognu kako korisnim idejama tako i u fizičkim poslovima – pojasnila je Veličković.

Prostor zelene učionice prvenstveno, kako kaže, pruža priliku da učenici nastavu drže na otvorenom, u prostoru koji je prijatan i za to tehnički prilagođen. 

Učenici u akciji sređivanja dvorišta | Foto: CEDIS

-Edukativni mobilijar i mjerne stanice će učenicima koristiti tokom sticanja znanja uz pomoć očiglednih nastavnih sredstava. Mural, eko poruke, kućice i hranilice za ptice koje će učenici osmisliti, izraditi i postaviti u školskom dvorištu će takođe biti u svrhu promocije očuvanja životne sredine i razvijanja pozitivnih navika – zakjučila je naša sagovornica.

Crnogorski elektrodistributivni sistem u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program „Eko-škole”, prošle godine raspisao je konkurs za projekat „Energija podvučeno zelenom“.

Projektom „Energija podvučeno zelenom” želi se uticati na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz projekte obrazovno-vaspitnih ustanova omogućiće se učenicima da se uključe u rješavanje problema, ali i da daju svoj doprinos u poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Dan kada je Crna Gora okrenula novi list

ECO MNE

Jesen će zavisiti od hidroloških uslova, Vlada će predložiti plan štednje struje

ECO MNE

Ecopatriotizam – od kese i rukavica do uočljivih promjena