Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izabrana najbolja digitalna rješenja za probleme nastale uticajem klimatskih promjena

Proglašeni pobjednici trećeg Climathon Podgorica

Prethodnog vikenda, 17. i 18. decembra, održan je treći Climathon Podgorica događaj posvećen najboljim digitalnim rješenjima za probleme koji nastaju zbog klimatskih promjena.

Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO Gnijezdo – NEST u saradnji sa UNIQA osiguranjem, Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, Agencijom za zaštitu životne sredine, Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Glavnim gradom, te kompanijama Five G, First Line, BENU i Red Bull.

Pobjednici trećeg Climathon-a održanog u Podgorici. Foto: NVO Nest

Jedini hakaton za klimatske promjene u Crnoj Gori je, nakon tri godine od priključivanja naše zemlje ovoj globalnoj ekološkoj priči, po prvi put organizovan uživo NEST Coworking prostoru u Podgorici, pri čemu će snimak otvaranja događaja i konferencijski dio prvog dana, kao i prezentovanje timova i proglašenje pobjednika drugog dana, biti dostupni za sve zainteresovane na društvenim mrežama organizatora.

Od velikog broja prijavljenih timova, 10 izabranih takmičilo se za tri nagrade sa ciljem da osmisle kreativna, održiva i izvodljiva rješenja bilo kroz proizvod ili uslugu, biznis ili NVO.

Prvo mjesto i nagradu u vrijednosti od tri hiljade eura osvojio je Spectro, koji čine Ana Ašanin, Stefan Vuković, Dušan Kovačević, Filip Nađ i Polina Čečina. Njihova ideja je kreiranje inteligentnog servisa za ranu detekciju požara koji upotrebljava algoritme vještačke inteligencije – kompjutersku viziju i mašinsko učenje.

Drugoplasirani Cyber Savers tim, koji je osvojio nagradu u vrijednosti od dvije hiljade eura, čine Nina Pantović, Luka Manojlović i Miljan Bajčeta, a njihova ideja je softversko-hardversko rješenje, aplikacija koja bi pratila potrošnju električne energije u domaćinstvima i drugim objektima. Korisnici aplikacije imali bi mogućnost da izračunaju potrošnju različitih uređaja, da određene uređaje isključe iako nisu u blizini, kao i da sakupljaju bodove koji bi im pružili određene benefite u gradskim servisima i koji bi ih motivisali da i dalje štede energiju.

Tim koji je zaslužio treće mjesto i nagradu u vrijednosti od hiljadu eura je Prezla, koji čine Tamara Stanić, Dragana Vujović i Jovana Čađenović. One imaju ideju o razvoju aplikacije koja će uticati na smanjenje otpada od hrane, povezujući ponuđače (markete, hotele, pekare, poslastičare, restorane) koji imaju višak hrane sa korisnicima koji bi tu hranu kupovali po znatno nižoj cijeni. Takođe, aplikacija bi uticala na smanjenje upotrebe jednokratne ambalaže.

Predstavnik pobjedničke ideje Spectro. Foto: NVO Nest

Organizatori iz NVO „Gnijezdo“ navode da su zadovoljni realizacijom događaja i smatraju da je Climathon za tri godine zaista postigao mnogo.

“Značaj i uticaj Climathona dodatno su pokazani kroz nagradu za društveno odgovorno poslovanje u kategoriji Briga za životnu sredinu, koja je prije nekoliko dana NEST-u uručena od strane Unije poslodavaca Crne Gore. Ovakvo priznanje nam je potvrdilo da radimo dobre stvari i, naravno, motivacija da nastavimo sa zalaganjem kako bi Climathon iznjedrio što više zelenih startupova, kompanija i nevladinih organizacija u Crnoj Gori”, saopštili su iz organizacije.

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je 2015. godine pokrenuo Climate KIC, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Izvor: NVO NEST

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Predstavljen Izvještaj iz sjenke za poglavlje 27: „Kap progresa u moru obaveza“

ECO POLIS

Temperature okeana zbog klimatskih promjena obarale rekorde u protekloj godini

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa