Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Učestvovalo preko 270 učenika

Proglašeni najbolji mladi ekoreporteri u Crnoj Gori

Proglašenjem najboljih učesnika, završen je konkurs „Mladi ekoreporteri” koji je, po šesnaesti put, organizovala NVO „EKOM” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). 

Svečana dodjela diploma najboljim ekoreporterima, povodom Dana planete Zemlje, održana je danas, 24. aprila u Zavodu za školstvo Crne Gore.

Foto: NVO „EKOM”

Učenike i njihove mentore su pozdravili Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a i Irena Pavlović, direktorica Zavoda. Prisutnima se obratila Diandra Kočan iz Ulcinja, koja je nedavno dobila prvu nagradu za aktivizam i uticaj u lokalnoj zajednici koju dodjeljuje Fondacija za ekološku edukaciju. U ime žirija govorio je Vuk Vujisić, novinar portala “Zumiraj me” i ekološki aktivista, pokretač kampanje “Ozelenimo Crnu Goru”.

Na konkurs je stiglo preko 270 radova iz 12 srednjih i 18 osnovnih škola. U pripremi je učestvovalo oko 290 učenika i 36 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 26 tekstova, 22 foto priče, 42 fotografije i 7 video klipova. Odabranih 97 radova je početkom aprila 2023. vrednovao trinaestotočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 12 tematskih kategorija.

Na sajtu www.mladi-ekoreporteri.org.me može se pogledati kompletna lista i katalog najbolje plasiranih radova i učenika. 

Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 04. juna (u ponoć), da bi na Svjetski dan zaštite životne sredine bili proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike. Ovi rezultati neće imati uticaj kod odredjivanja radova za medjunarodno takmičenje “Young reporters for the environment 2023” jer će na njega biti poslati najbolje ocjenjeni radovi od strane žirija, uvažavajući i tematiku kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora.

Foto: NVO „EKOM”

U periodu od 2008. do 2022. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su ukupno 32 medjunarodne nagrade, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 100 obrazovnih institucija, sa preko 3.000 učesnika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u do sada je bilo preko 4.000 radova.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Održan prvi sastanak Koordinacionog tijela za unaprjeđenje upravljanja zaštićenim područjima

ECO MNE

Eko karneval za promociju ekoloških praksi među najmlađima

ECO MNE

Ekološka korupcija jedan od najvećih izazova u Crnoj Gori