Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Procjenjuje se da će se broj instaliranih solarnih baterijskih sistema utrostručiti do 2026. godine

Više od milion evropskih domova koristi tehnologiju solarnih baterija za napajanje električnom energijom

Najnovija analiza SolarPower Europe otkriva da je 9,3 GWh baterijskih sistema za skladištenje energije instalirano u više od milion evropskih domaćinstava ove godine.

Broj stambenih baterijskih sistema za skladištenje energije (SBSS) instaliranih širom Evrope skočio je sa 650.000 u 2021. na više od milion u 2022. godini, prema najnovijim podacima kompanije SolarPower Europe.

Ukupni instalirani kapacitet kućnih baterija u Evropi porastao je sa oko 3 GWh u 2020. na više od 5 GWh u 2021, sa pređenom granicom od 9 GWh ove godine. Pet najvećih evropskih tržišta za kućne baterije – Njemačka, Italija, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarska – bile su odgovorne za 88% instaliranih baterija u Evropi 2021. godine, a Njemačka je prednjačila sa 59% udjela.

Potencijalni scenariji za evropsko stambeno tržište. Izvor: SolarPower Europe

„U godinama koje su obilježene visokim maloprodajnim cijenama električne energije, solarna energija i skladištenje pomažu da se smanje računi za struju“, rekla je Walburga Hemetsberger, izvršna direktorka SolarPower Europe. „Nije iznenađenje da svake godine raste broj kuća koje se napajaju na solarne baterije.”

Udruženje za industriju solarne energije saopštilo je da će se broj domova u kojima se nalaze solarne baterije u Evropi vjerovatno utrostručiti na 3,5 miliona do 2026. U najboljem slučaju, taj broj bi mogao da bude viši za skoro 40 odsto, uz donošenje odgovarajućih zakonodavnih okvira. Red je na kreatorima politika da predstave sveobuhvatnu strategiju EU za skladištenje električne energije sa ciljem da se postigne kapacitet od 200 GW do 2030. Godine.

Prir. N.B.
Izvor: www.pv-magazine.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Šta su štampani solarni paneli i kako se prave?

ECO MNE

Smanjenje PDV-a za solarne panele

ECO MNE

Sve više investitora ulaže u obnovljive izvore energije