Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Projekat olakšava put ka energetskoj tranziciji

Priprema za mapiranje pogodnih lokacija za solarne i vjetroelektrane

Potpisan Memorandum o saradnji između Agencije za investicije Crne Gore i nevladinih organizacija The Nature Conservancy i Eko-tim sa ciljem kreiranja polaznih osnova zajedničkog rada na mapiranju optimalnih lokacija za razvoj solarnih i vjetroelektrana na nacionalnom nivou, sa minimalnim uticajem na prirodu i ljude, prenosi PV informer.

Izvor: PV informer

„Imajući u vidu značajne potencijale koje Crna Gora ima za korišćenje energije vjetra i sunca, osnovna motivacija za mapiranje optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana je da se korišćenje ovih oblika energije u državi ubrza na održivi način, a time i značajnije doprinese procesu energetske tranzicije kao i energetskoj sigurnosti zemlje“ istakla je Dragana Mileusnić, direktorka programa za jugoistočnu Evropu  u The Nature Conservancy.

Optimalno lociranje lokacija za razvoj solarnih i vjetroelektrana uključuje načela zaštite životne sredine i društva, te se nastoji ubrzati primjena solarnih i vjetro tehnologija na već prenamijenjenim i degradiranim zemljištima i drugim mjestima gdje ne postoje značajni konflikti sa drugim namjenama ili pravcima razvoja, čime se izbjegavaju sudski sporovi i kašnjenja sprovođenja projekata na temelju ekoloških i društvenih razloga.

„Agencija za investicije Crne Gore je posvećena promociji investicija u sektoru obnovljivih izvora energije i trasiranju puta Crne Gore ka energetskoj tranziciji i zelenoj ekonomiji. Kroz projekat mapiranja optimalnih lokacija na nacionalnom nivou za izgradnju solarnih i vjetroelektrana, država će dobiti mogućnost da usmjerava investitore ka onim lokalitetima koji imaju visok razvojno – ekonomski potencijal, a nizak potencijal rizika za životnu sredinu, poljoprivredno zemljište, turističke zone, kulturno nasljeđe, pri čemu će u potpunosti biti zaštićen javni interes“, naveo je Goran Strahinja, v.d. direktor Agencije za investicije Crne Gore.

Kako bi ova vrsta energetskih projekata bila održiva, potrebno je da potencijalne lokacije zadovolje određene ekološke, ekonomske, socijalne i tehničke kriterijume, odnosno da omoguće visoke performanse elektrana uz minimalne troškove i minimalan negativan uticaj na životnu sredinu. Sa jedne strane, potrebno je očuvati resurse za proizvodnju hrane, biodiverzitet i vizuelni kvalitet predjela, a sa druge pozicionirati elektrane u zonama sa visokim potencijalima vjetra i sunčevog zračenja, blizini postojeće elektro mreže, puteva, mjesta potrošnje, itd. Pristup mapiranju optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana biće baziran na već testiranoj metodologiji koju je koristio The Nature Conservancy u drugim zemljama Jugoistočne Evrope kao i u Sjedinjenim Američkim Državama  i Indiji.

„Želimo da pokažemo da se kroz pametno mapiranje lokacija za razvoj solarnih i vjetroelektrana, a uz saradnju institucija i civilnog društva može doći do rješenja koje je istovremeno atraktivno za investitore ali štiti i javni interes. Jedino na ovaj način se može osigurati ekološki i socijalno prihvatljiv razvoj elektro-energetskog sistema Crne Gore, što je u duhu ustavnih određenja Crne Gore kao ekološke države i države socijalne pravde“, zaključuje Milija Čabarkapa, izvršni direktor nevladine organizacije Eko-tim.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG: Zajedničkim radom do lakše energetske tranzicije

ECO MNE

Kompanija “Solar power” planira izgradnju solarne elektrane na Cetinju snage 150 MW

ECO MNE

U planu izgradnja dvije solarne elektrane u Crnoj Gori