Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Primjeri fasada od recikliranih materijala

Fasada je lice svakog građevinskog objekta. Dobro dizajnirana fasada upućuje na zanimljiv karakter objekta i istovremeno sugeriše na kvalitet ispunjenih tehničkih karakteristika. Za održivu fasadu, pored uobičajene upotrebe plastike i stakla, mogu se koristiti inovativni materijali kao što su dušeci, posude za sladoled, plastične stolice i reciklirani ostaci iz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda.

Predstavljamo primjere održivih i efikasnih fasada.

Muzej umjetnosti napravljen od recikliranih poluprozirnih plastičnih korpi

Naju Art Museum / Hyunje Joo

Zid ovog muzeja, koji je zamišljen kao fleksibilni arhitektonski element, sastoji se od 1.500 strukturnih poluprozirnih korpi. Površina minimalizuje granicu između unutrašnjosti i spoljašnosti, dok svjetlost i siluete prodiru u unutrašnjost prostora. Tokom dana promjene se prikazuju na površini zida usljed difuzije i odsjaja materijala. Kada se zgrada bude rušila za dvije godine, korpe se mogu ponovo koristiti.

Istorijski muzej u gradu Ningbo (Kina) od recikliranih pločica

Ningbo Historic Museum / Wang Shu, Amateur Architecture Studio

U istorijskom muzeju Ningbou, Amateur arhitektonski studio dizajnirao je fasadu zgrade, kao da je deo površine planine, a čine je masivni armirano – betonskih zidovi, djelimično presvučeni recikliranom terakotom i glinenim pločicama.

Recikliranjem materijala iz srušenih zgrada koje su nekada činile objekte na lokaciji, dizajneri Vang i Lu su pokušali da se prisjete prošlosti koja je bila gotovo zaboravljena.

Kapela San Bernardo:  Reciklirane cigle iz seoske kuće 

Kapela San Bernardo / Nicolas Campodonico

Kapela je smještena u ravnici Pampe, na istoku provincije Kordoba, a uzdiže se iz šumarka gdje se prvobitno nalazila seoska kuća sa dvorištem. Kuća i dvorište su porušeni kako bi se ponovno upotrijebila njihova građa, pogotovo njene stogodišnje cigle.

Mikrobibiloteka od recikliranih plastičnih posuda za sladoled

Bima Microlibrary / SHAU Bandung

Proučavajući razne načine rasporeda 2.000 posuda za sladoled, uočeno je da se one mogu tumačiti kao nule (otvorene) i jedinice (zatvorene), pružajući mogućnost da se na fasadu ugradi poruka u obliku binarnog koda.

Gradonačelnik Bandunga, Ridvan Kamila, koji je podržao projekat, poslao je poruku za Mikrobibloteku i komšiluk: ,,buku adalah jendela dunia”, sa značenjem – knjige su prozor u svijet! Ne samo da fasada daje dodatno značenje zgradi, već i posude pružaju prijatan ambijent u zatvorenom prostoru tako što rasipaju sunčeve zrake i djeluju kao prirodne sijalice.

Paviljon za kućne ljubimce od recikliranih plastičnih boca

PET pavilion / Project.DWG + LOOS.FM

Strukturu ove građevine sastoji se od dvije monumentalne ploče u čeličnom okviru, inspiraciju tražeći u Farnsvorth kući Ludvig-a Mies van der Rohe-a. Od poda do plafona, dvostruki prozirni paneli potpora su za više od 40.000 plastičnih boca, sa poklopcima za flaše pričvršćenim za uska grla tako da podržavaju sistem.

Kuća od recikliranog namještaja

Vegan House / Block Architects

Prije nego što je započeo projekat, vlasnik kuće je sakupljao stare stvari svojih prijatelja.Među njima mogle su se naći sve vrste namještaja poput stola, stolice, ormara, prozora i abažura. S obzirom na ograničen budžet, arhitekta je želeo da iskoristi ove stare stvari jednako kao i nove, kako bi stvorio savremenije mjesto koje i dalje čuva tradicionalne vrijednosti nekadašnje kuće.

Stari prozori su korišćeni kao glavni materijal za stvaranje prepoznatljivog izgleda. Oni su sada preraspoređeni, čine novu fasadu različitih boja, prekrivajući staru i obmotavajući je do krova, obraćajući posebnu pažnju na usklađenost sa drevnošću čitavog područja.

Galerija nameštaja od recikliranih plastičnih sjedišta

Gallery of Furniture / CHYBIK+KRISTOF

U oblikovanju fasade korišćen je osnovni oblik stolice Vićenca, originalno dizajnirane za upotrebu u unutrašnjem prostoru. U ovom slučaju, međutim, korišćen je crni granulat otporan na različite vremenske uslove, posebno na UV zrake, kako bi stolica bila upotrebljena na spoljašnjosti objekta.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Bijenale arhitekture u Veneciji: Crnu Goru predstavlja 52 autora

ECO POLIS

Kako su plutajući gradovi izgledali nekad, a kako će izgledati u budućnosti

ECO MNE

Holistički pristup dizajnu enterijera