Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Novi projekat lokalne uprave Opštine Nikšić

Primjer dobre prakse energetske efikasnosti i zaštite životne sredine

Iz Ekološkog udruženja “Zeleni centar”, Miloš Džiknić – Spec. sci. biologije i ekologije, i prethodni predstavnik Crne Gore na Svjetskom kongresu mladih za klimatske promjene, podržao jedan od novih najznačajnijih projekata lokalne uprave Opštine Nikšić, a to je projekat rekonstrukcije javne rasvjete koji doprinosi mjerama energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Politika energetske efikasnosti Crne Gore zasnovana je na okvirima EU i njenim direktivama i propisima, koji su prenijeti u naše zakonodavstvo. Jedan od principa EU i značajnih mjera koja doprinosi prevazilaženju efekata energetske krize i načinu smanjenja emisija ugljen-dioksida je korišćenje energije na efikasan i racionalan način. Zbog toga svaka odgovorna energetska politika koja se zahtjeva od Evropske unije je usmjerena ka povećanju mjera energetske efikasnosti, i jedan od segmenata koji je jako važan u opštinama je energetska efikasnost javne rasvjete.

Primjer led rasvjete u Singapuru. Foto: www.constructionplusasia.com

“Svima je sasvim jasno koliki je značaj kvalitetne javne rasvjete za svakodnevni život građana. Uz veliki značaj danas idu i veliki troškovi. Za javnu rasvjetu se izdvaja i do 5% ukupnih rashoda u opštinskim budžetima. Samo povećavanje energetske efikasnosti javne rasvjete je svakako jedan od najbitnijih zadataka sadašnjice jer ublažava skokove cijena energije, smanjuje zavisnost od uvoza iste, te snižava emisiju ugljen-dioksida koji ima štetan uticaj na klimu, zatim povećava sigurnost snabdijevanja, sigurnost građana, i ublažava sukobe u raspodjeli energije”, istakao je Džiknić.

Kao što znamo, javna rasvjeta nam je potrebna kao dio integralnog komunalnog uređenja kako bi se zadovoljila i osnovna prava građana kao potreba za povećanjem sigurnosti kretanja pješaka i vozila i da se stvori ambijentalni ugođaj na javnim površinama ulica, trgova i parkova.

“Kada govorimo o pratećim neželjenim efektima javne rasvjete, to mogu biti prekomjerna potrošnja električne energije i svjetlosno zagađenje okoline, i to pretežno u vidu neželjenog osvjetljavanja neba, kao i ometajućeg svijetla i blještavila. Taj negativan učinak javne rasvjete može se kontrolisati i smanjiti na način da se tokom projektovanja, izgradnje i održavanja javne rasvjete slijede preporuke stručnjaka koji obuhvataju između ostalog i korišćenje energetski efikasnih izvora svijetla (napredne tehnologije) LED tehnologije, koja je ovim projektom Opštine Nikšić planirana”, dodao je Džiknić.

Primjer ulične rasvjete od one koja najviše do one koja najmanje utiče na svjetlosno zagađenje. Foto: www.archdaily.com

Pozitivni ekološki aspekati LED rasvjete ogledaju se u tome što je njena svjetlost usmjerena na osvjetljenu površinu (saobraćajnicu, trotoar, šetalište), te je svjetlosno zagađenje i rasipanje svjetlosti u nebo minimalizovano. Ujedno ona poboljšava vidljivost, uniformnost svijetla i noću nam daje realniju sliku to jest izgled i koloričnost predmeta u neposrednoj okolini. Takođe sve vrste svjetiljki (pogotovo one koje sadrže živu i druge štetne materije) osim LED se svrstavaju u opasan otpad. Ujedno, zbog omogućavanja uštede električne energije i do 80% uz duži vijek trajanja te smanjenje troškova održavanja, rekonstrukcijom javne rasvjete rješava se još jedan bitan ekološki problem koji se ogleda kroz smanjenje emisija CO2, jer prilikom proizvodnje 1kWh električne energije u atmosferu se oslobađa 842g ugljen-dioksida (CO2), a rekonstrukcijom javne rasvjete novim tehlonogijama može se smanjiti emisija ugljen-dioksida (CO2) na godišnjem nivou i do nekoliko stotina tona CO2.

“Ovaj projekat može takođe poslužiti u podizanju svijesti građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primijeniti u sklopu svojih domova, jednostavnom zamjenom starih “običnih” sijalica (sa užarenim vlaknom), sa novim štedljivim i led sijalicama”, zaključuje Džiknić.

Obzirom da su šefovi država i vlada Evropske unije donijeli važne odluke o budućoj klimatskoj i energetskoj politici sa dalekosežnim mjerama, a povećanje energetske efikasnosti rasvjete je jedna od mjera za ostvarivanje klimatskih ciljeva, jer su za nju potrebna manja ulaganja a postižu se značajne uštede, iz Ekološkog udruženja “Zeleni centar” smatraju da je novi projekat lokalne uprave Opštine Nikšić primjer dobre prakse i politike energetske efikasnosti i zaštite životne sredine kako u lokalnoj infrastrukturi grada tako i u Crnoj Gori, i da bi bilo značajno da se izvrši implementacija ovakvog projekta i u ostalim crnogorskim gradovima.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Barani pokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini i sakupili više od 40 tona otpada

ECO MNE

Srednjoškolci se upoznali sa radom Agencije za zaštitu životne sredine i učili o značaju očuvanja prirode

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada