Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

PRIMJENA SOLARNIH PANELA U CRNOJ GORI

Na početku, treba razlikovati solarne panele za proizvodnju električne energije od panela za grijanje tople vode (kolektori). Naša tema su solarni paneli za proizvodnju električne energije gdje se energija Sunčevog zračenja koristi za proizvodnju električne energije zahvaljujući “fotoelektričnom efektu”. Ovaj efekat je slučajno otkriven 1887.godine, a razvijanjem tehnologije i razumijevanjem procesa, danas imamo mogućnost da električnu energiju proizvodimo iz energije Sunčevog, odnosno UV zračenja.  Prosto rečeno, kada sunčevi zraci osvijetle poluprovodni element (kakvi su i materijali/ćelije kod solarnih panela), dolazi do kretanja elektrona, odnosno formiranja napona na krajevima ćelije. Kako je taj napon nizak, ćelije se grupišu u module, a moduli u panel, čime se dobija veći napon, odnosno snaga na panelu. Znači, panel se može rastaviti na module, a moduli na ćelije koje su poluprovodničke strukture od kojih sve počinje. 

Paneli se mogu ugrađivati na sljedeće načine:

  1. Offgird sistemi. Po ovom principu, paneli se ugrađuju bez postojanja distributivnog napona od strane mrežnog operatera, pa se proizvedena energija iz panela odmah troši na priključene potrošače ili privremeno skladišti u baterijske sisteme radi budućeg korišćenja. Ovaj sistem se primjenjuje na udaljenim lokacijama gdje nema mrežnog napona, kao što su katuni, repetitori, seoska domaćinstva, itd.
  1. Ongrid sistemi. Ovi sistemi nakon instalacije rade paralelno sa distributivnom mrežom. Energija se koristi za potrošača, a proizvedeni višak, ukoliko ga ima, predaje se u distributivnu mrežu. 

Šta korisnik mora znati prije ugradnje solarnih sistema?

Snaga panela, količina proizvedene energije i visina investicije su osnovni podaci koje korisnici žele znati prije ugradnje ovih sistema. Odgovori se mogu dati tek kada se razmotre Zakoni fizike, elektrotehnike i Zakonske regulative u Crnoj Gori, odnosno:

  1. Lokacija objekta kojom se definiše intenzitet Sunčevog zračenja
  2. Raspoloživa površina kojom se definiše snaga panela
  3. Računi za električnu energiju objekta kojima se definiše maksimalna snaga panela koja se može priključiti i određuje stepen isplativosti investicije
  4. Zakonska regulativa Crne Gore koja definiše postupke ugradnje. 

Zašto Solarni paneli tek sad dobijaju značajniju ulogu u Crnoj Gori?

Zakonska regulativa je 2020. godine omogućila ugradnju solarnih panela na sljedeći način:

  1. Godine 2020. stupili su na snagu novi Zakoni o energetici i Zakon o planiranju i izgradnji, gdje se, u Zakonu o enegetici, član 96 stav 1, daje mogućnost izgradnje OIE onolike snage koliko je priključna snaga objekata za postojeće brojilo. 
  1. Da bi se objekat izgradio (OIE), potrebno je raditi prema Zakonu o planiranju i izgradnji. U važećem Zakonu, članom 119, kao pomoćni objekti su definisani paneli snage do 10 kW. To znači da za izgradnju sistema do 10 kW snage nisu potrebni planski dokumenti i UT uslovi (pomoćni objekti ne moraju biti uneseni u planski dokumenat).  Za panele preko 10kW (priključne snage preko 10kW) mora se graditi prema članu 223. gdje je potrebno pribaviti Odluku o javnom interesu (poput UT uslova) što važi za elektrane do 5 MW instalisane snage.  

Zakonom je takođe definisana otkupna cijena za proizvedeni višak.

Vrste fotonaponskih panela

Fotonaponski moduli (PV moduli) su sve atraktivniji kao odlično rješenje za piko elektrane koje nalaze svoje mjesto čak i na objektima stanovanja. PV moduli se koriste za snabdijevanje objekata električnom energijom, djelimično ili u cjelosti.

Tehnologija izrade je veoma raznovrsna i konstantno se unaprijeđuje. Trenutno se na tržištu mogu pronaći sljedeći tipovi panela :

1) Monokristalni

2) Polikristalni

3) Amorfni

Prve dvije tehnologije su zasnovane na upotrebi silicijumskih kristala i imaju sličan princip rada. 

Najveću efikasnost imaju monokristalni moduli koji su ujedno i najskuplji. Najviše se upotrebljavaju monokristalni moduli čiji stepen iskorištenja prelazi i 20%, medjutim, zbog visoke cijene svoju primjenu nalaze i polikristalni PV moduli. Amorfni, kako im i ime kaže, nisu kristalni moduli, što im daje mogućnost savijanja i lakšeg rukovanja. Medjutim, njihov stepen iskorištenja je najmanji, pa se koriste isključivo kada postoji ogromna površina, a mala potreba za električnom energijom. Niža cijena im obezbijeđuje konkurentnost na tržištu.

Trenutno je u testnoj fazi još nekoliko tehnologija, u čija se izučavanja i razvoj ulažu velika sredstva kako bi se energent – Sunce iskoristio u najvećoj mogućoj mjeri.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Hrvatska ukida PDV na ulaganje u solarne elektrane

ECO MNE

Početak izgradnje VE Brajići zavisiće od dinamike izrade planske dokumentacije

ECO MNE

U okviru projekta Solari 3000+ ugrađeno 200 solarnih elektrana