Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Firma ,,Innovative Green Industries“ dobila saglasnost za izgradnju postrojenja u Baru

Prerađivanje starih automobila sledeće godine u Baru

Podgorička firma ,,Innovative Green Industries“ od naredne godine će u Baru prerađivati stare automobile. Od Agencije za zaštitu životne sredine dobila je saglasnost na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu koji je uradio ,,Inter project“, piše Pobjeda.

Postrojenje površine 4.253 m² gradiće se u prvoj fazi privredne zone (Luka Bar) na parceli od 15.057 m².

Ilustracija | Foto: umweltbundesamt.de

U opisu projekta navedeno je da će sirovinu – izdrobljeni trup vozila (šasije, stakla i provodnike) uvoziti iz Italije. Godišnje će prerađivati 129.800 tona bakra, materijala na bazi gvožđa, staklo i pepeo.

– Polazna sirovina, izdrobljeni materijal od trupa vozila, koji pored šasije uključuje sva stakla i provodnike, brodom se doprema iz Italije do Luke Bar. Prije početka usitnjavanja iz automobila se uklanjaju sve tečnosti (gorivo, ulja, tečnosti protiv smrzavanja), akumulator, motor, točkovi, plastična crijeva koje se ne uvoze u Crnu Goru, već ostaju na dalji tretman i preradu u Italiji. Veličina drobljenih komada je ispod 30 mm – navedeno je u dokumentu.

Proces 

U elaboratu objašnjavaju da zbog visokih troškova, ali i nedostatka adekvatne tehnologije, automobili još nijesu u lancu prerade otpada (samorazaranje i postrojenja za predobradu).

-Takođe, staklo u trupu automobila je prekriveno plastičnim materijalima što preradu takve vrste otpada čini veoma komplikovanom, željezni materijali zbog visokog pritiska i toplote izazvane u postrojenjima za drobljenje oksiduju se, dok bakar, koji je sve prisutniji u sklopovima koji se spajaju žicom, ima tendenciju da se miješa sa vlaknima i drugim materijalima, a s obzirom na to da je fino isječen odvajanje je nemoguće – navedeno je u opisu proizvodnog procesa.

Planirano je da izgradnja objekta počne u oktobru ove, a da se okonča u maju naredne godine. Predviđeno je da radi 41 radnik.

Ilustracija | Foto: www.ktoo.org

Prerada se zasniva na procesu pirolize, odnosno termičkom tretmanu izdrobljenog i isušenog materijala na visokim temperaturama.

– Nije predviđeno sagorijavanje bilo kog materijala, jer se proces odvija u odsustvu kiseonika ili bilo kog drugog oksidacionog sredstva. Ovim procesom izbjegava se oksidacija metala koji su prisutni i eventualno ugrožavanje kvaliteta dobijenih metala, kao i stvaranje potencijalno zagađujućih jedinjenja koji mogu predstavljati opasnost za životnu sredinu. Bliže objašnjeno, tehnologija omogućava transformisanje organske materije (ugljenika) koja se nalazi u automobilu u sintetički gas, takozvani singas, indukcijom energije u anaerobnom okruženju aktiviranjem cijepanja složenih ugljeničnih veza na jednostavnije veze – piše u elaboratu.

Prerada

Autori naglašavaju kako je ključno da takav način prerade otpada omogućava izbor povratnih materijala (na bazi gvožđa, bakar, aluminijum, staklo) koje je prvobitno bilo teško identifikovati, jer su miješani i ugrađeni u organske materijale.

– Važno je napomenuti da odsustvo kiseonika u termohemijskom procesu omogućava redukciju oksida gvožđa, jer se kiseonik vezan za gvožđe odvaja kako bi pronašao stabilniju vezu sa ugljenikom koji je prisutan u reakciji. Na kraju termohemijskog procesa metali i kristali se jednostavnije mogu identifikovati i selektovati, pa samim tim mogu biti ekonomski valorizovani – navedeno je u ekološkom elaboratu.

Izvor: Pobjeda

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Prerađivanje starih automobila sledeće godine u Baru