Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predstavljena rješenja iz oblasti e-mobilnosti

Predavanje na temu ,,Rješenja iz oblasti e-mobilnosti“ u organizaciji kompanije EVC Montenegro, održano je danas u tržnom centru Mall of Montenegro.

Na predavanju je bilo riječi o infrastrukturi za punjenje električnih automobila, sistemu za upravljanje opterećenjem i uspješnim realizacijama u Evropi, odnosno skandinavskim zemljama. 

Rješenja iz oblasti e-mobilnosti

Izvršni direktor kompanije EVC Montengro, Dino Jahdadić, predstavio je ekosistem e-mobilnosti, istoriju električnih vozila, punionice električnih automobila i ostale digitalne proizvode iz ove oblasti.

-Seminar je održan u organizaciji kompanije EVC Montenegro – provajdera rješenja iz oblasti e-mobilnosti u Crnoj Gori, koja uključuju i punjače za električna vozila. Na seminaru su takođe imali priliku da govore predstavnici kompanija Šnajder Elektrik (Schneider Electric) i Kempower, kao renomirani proizvođač opreme za upravljanje električnom energijom. Cilj predavanja je promocija elektromobilnosti i značaj koji ona ima za Crnu Goru kao turističku destinaciju i ekološku državu. Imajući u vidu činjenicu da je smanjenje količine gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi jedan od prioriteta energetske tranzicije, elektromobilnost se postavlja kao rješenje za oblast transporta – istakao je Jahdadić.

Kako je dodao, nada se da će predavanje biti inicijator za organizaciju većih panel diskusija tokom kojih će svi subjekti e-mobility ekosistema iznijeti svoje stavove, uključujući državne i lokalne institucije u cilju zajedničkog razvijanja ove infrastrukture u Crnoj Gori.

Offer manager Schneider Electric, Darko Zeljković, kazao je da je cilj predavanja, pored promocije novih proizvoda i tehnoloških rješenja, i širenje svijesti o sve većoj upotrebi električnih vozila sa ciljem pronalaženja adekvatnog načina kojim bi se odgovorilo na klimatske izazove koji su pred nama.

Povećanje ekološke svijesti

-Veoma je važno da relevantni činioci u društvu, svako iz svog domena djelatnosti, okupljeni na stručnim seminarima i panel diskusijama, svojim djelovanjem utiču na povećanje ekološke svijesti i očuvanje životne sredine – saopštio je on.

On je istakao da posebnu odgovornost imaju kompanije kojima je efikasnost, održivost i očuvanje životne sredine ideja vodilja u njihovom poslovanju.

-EVC Montenegro, kao zvanični partner naše kompanije za ponudu, instalaciju, i održavanje EVlink punjača za električna vozila, je svakako jedna od njih, i u ovom trenutku su jedni od pionira na ovom polju u Crnoj Gori – istakao je Zeljković.

E- mobilnost, kako je dodao, veoma je bitna na putu ka zelenoj energetskoj tranziciji.

-Svi znamo koliko su negativni uticaji vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem na životnu sredinu, na prvom mjestu povećanje zagađenosti vazduha, posebno u gradovima. Na svu sreću, pozitivni trendovi u prodaji električnih vozila i predviđanja govore da će do kraja sledeće decenije svaki treći prodati automobil u svijetu biti na električni pogon, dok ona optimističnija najavljuju i veći procenat. To je ono što nas ohrabruje da se još više bavimo razvojem proizvoda i rješenja za e-mobilnost – kazao je Zeljković.

Kompanija se, kako je dodao, pridružila inicijativi „The Climate Group # EV100“, kojom je obuhvaćena i zamjena 14.000 kompanijskih automobila električnim vozilima. 

Električna energija – budućnost mobilnosti

-U Šnajder Elektriku vjerujemo da je električna energija budućnost mobilnosti, te je želja kompanije da pokaže da se za 10 godina može brzo postići zadati obim električnih vozila u sopstvenom voznom parku – dodao je on.

Zeljković je saopšto da je potrebno još ovakvih događaja, kako bi se uticalo na podizanje ekološke svesti građana.

-Tema e-mobilnost jeste jedna od najznačajnijih i dosta bliska širokoj populaciji, međutim, nikad nije dovoljno. Mi kao tehnološka kompanija, posvećena inovacijama, smo uvijek spremni da podržimo svoje partnerske firme u organizaciji ovakvih inicijativa. Pored toga, spremni smo da se uključimo i u organizaciju stručnih seminara i panel diskusija organizovanih od strane relevantnh institucija i organizacija čije su uloge ključne u realizaciji složenih projekata na polju e-mobilnosti. Uvjereni smo da svojom ekspertizom, proizvodima i rješenjima, kao i velikim brojem već završenih projekata širom svijeta, možemo doprinijeti širenju e-mobilnosti i u Crnoj Gori – zaključio je on.

Filip Opolcer (Philipp Oppolzer), predstavnik kompanije Kempower iz Finske, upoznao je učesnike sa stanjem e-mobilnosti u Evropi, sa posebnim osvrtom na zemlje Skandinavije.

EVC Montenegro, zajedno sa svojim principalima, kompanijama Schneider Electric i Kempower, će nastaviti sa promocijom ovih sadržaja u cilju podizanja svijesti o značaju e-mobilnosti za Crnu Goru.

Na seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, EKO-FOND-a, UNDP-a, CEDIS-a, kao i brojne domaće firme.

Prir. M.L.

Foto ilustracije: Ecoportal, EVC Montenegro

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake