Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tivatska Solila veoma značajan lokalitet i zaštićen kao prirodno dobro

Predstavljena knjiga „Kulturni pejzaž Tivatskih solila“

Knjiga „Kulturni pejzaž Tivatskih solila“ u izdanju Centra za održivi prostorni razvoj Expeditio predstavljena je na samom lokalitetu Solila.

Knjiga je predstavljena u formi obilaska, a  nastala je u okviru projekta pod nazivom „Tivatska Solila – prezentacija izuzetnog kulturnog pejzaža“ koji je podržan od strane Turističke organizacije Tivat sredstvima obezbijeđenim na javnom konkursu 2023. godine.

Promocija je izazvala veliko interesovanje kako lokalnog stanovništva, tako i turista i vodiča iz raznih zemalja.

Predstavljanje studije i obilazak vodile su koordinatorka projekta Tatjana Rajić, kao i autorke Aleksandra Kapetanović i Milena Vrzić.

Dejana Stjepčević iz Turističke organizacije, kazala je da se nadaju da će projekat pomoći sveopštoj kulturi i shvatanju koja je osnovna turistička ponuda samog Tivta, kulturnih i uopšte nacionalnih dobara našeg grada i Crne Gore.

-Turisti ovdje mogu da uživaju u periodu od maja do oktobra. Vjerujemo da će ova publikacija biti od izuzetnog značaja za turiste koji posjete Tivat, biće distribuirana kako na info – punktovima u Turističkoj organizaciji Tivat, tako i u drugim organizacijama. Čestitam Expeditiu koji je dobio sredstva za ovaj projekat – kazala je ona.

Tivatska solila – Foto: sharemontenegro.me

Jedna od autorki studije, Aleksandra Kapetanović, objasnila je kako su došli na ideju za pisanje ove studije:

-Do ideje za izradu ove knjige smo došli zato što smo shvatili da su tivatska Solila veoma značajan lokalitet, zaštićen kao prirodno dobro, ali još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri promovisana i kao veoma značajan segment kulturne baštine, to jeste kulturni pejzaž. Još 2017. godine na inicijativu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom izrađena je studija „Zaštita kulturne baštine tivatskih Solila“, u kojoj smo takođe mi učestvovali i bili autori. Kroz taj proces smo prikupili veoma značajne podatke i ukazali na vrijednost kulturne baštine tivatskih Solila. Smatrali smo da bi bilo veoma korisno da se ti podaci učine dostupnim i široj javnosti, pa smo sa tim predlogom konkurisali na poziv koji je objavila Turistička organizacija Tivat i tako dobili mogućnost da realizujemo projekat koji je podrazumijevao izradu publikacije i brošure – istakla je Kapetanović.

Ona je navela neke od ključnih vrijednosti Solila.

-Ono što je zaista izuzetno na ovom području je odnos između kulturne baštine i prirodnog okruženja, to je u stvari taj kulturni pejzaž koji je najveća vrijednost ovog područja. Solila su možda i jedan od najboljih primjera tog zajedničkog dijela prirode i čovjeka. Na ovom lokalitetu imamo slojeve iz više istorijskih perioda koji svjedoče o postojanju solane na ovom prostoru, vjerovatno još u antičkom periodu, ali sa sigurnošću imamo ostatke stare srednjovjekovne solane koji su sačuvani u jednoj zoni. Takođe elemente koji svjedoče o korišćenju ovog prostora na početku XX vijeka za potrebe prve bokeške glinene industrije. Najdominantniji su danas možda slojevi obnove Solane iz šezdesetih godina XX vijeka, tako da iz tog ugla, lokalitet je veoma zanimljiv jer imamo više segmenata koji se preklapaju i govore o različitim istorijskim periodima koji su u velikoj mjeri očuvani – pojasnila je Kapetanović.

Za očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti Solila neophodan je ozbiljan pristup i zaštita svim prepoznatim segmentima, kazala je Aleksandra:

Druga autorka studije, Milena Vrzić, izrazila je zadovoljstvo odzivom i pozitivnim reakcijama ljudi

-Svi projekti, radionice i prezentacije na kojima sam učestvovala kada je u pitanju NVO Expeditio su uvijek bili uspješni. Ono što ohrabruje je širok krug zainteresovanih lica koja stalno prate te događaje i sa svojim prisustvom doprinose uspješnosti cijelog tog procesa. Brojni posjetioci su istakli da im je mnogo značilo što je prezentacija knjige obavljena uz obilazak na samom lokalitetu Solila – istakla je ona.

Prir. M.V.

Izvor: Radio Tivat, expeditio.org

Izvor naslovne fotografije: sharemontenegro.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Predstavljena knjiga „Kulturni pejzaž Tivatskih solila“