Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Čuvajući prirodu stvaramo energiju

Prednosti i nedostaci korišćenja biogasa

Upotreba obnovljive energije postala je važna za smanjenje našeg uticaja na životnu sredinu. Odlaganje otpada od hrane na deponijama je glavni uzrok emisije gasova staklene bašte i klimatskih promjena. Nabavka biogasa je savršeno rješenje za suočavanje sa problemima koji se dešavaju u našem okruženju. Bio-energija može značajno smanjiti emisije gasova staklene bašte jer je nezagađujući izvor energije. 

Biogas ima moć da obezbijedi adekvatnu energiju svijetu. Malo je dovoljno, čak i ono malo otpada od hrane koje bacimo može se unijeti u sistem tretmana otpada od hrane za proizvodnju bioenergije. Ova energija se može koristiti kao gorivo za kuvanje, organsko đubrivo i električna energija. Kada biogas uporedimo sa drugim vrstama goriva, ono što ga posebno ističe je činjenica da se njegovim sagorijevanjem rješavaju bar dva problema.

Moderna poljoprivreda u Češkoj i Evropskoj uniji. Izvor fotografije: Shutterstock

Na prvom mjestu, za njegovu proizvodnju se koriste materijali koji su se smatrali otpadom tj. stajsko đubrivo, biološki otpad, obnovljivi materijali, mulj, trava, i ostali nusproizvodi proizvodnih procesa.

Pored tretmana i reciklaže otpada, tu je i dobijeni energent iz tog procesa koji može da služi za proizvodnju i toplotne i električne energije. Ovaj kogenerativni proces je izuzetno energetski efikasan, ali stručnjaci redovno ističu da ovaj proceš proizvodnje odlikuje još jedna prednost. Smatraju ga ugljenično neutralnim gorivom.

Mnogi ljudi postavljaju postrojenja za biogas za tretman otpada od hrane zbog podizanja svijesti o ekološkoj krizi. Evo liste informacija koje objašnjavaju prednosti i nedostatke korišćenja biogasa.

Prednosti korišćenja biogasa

1. Biogas je ekološki prihvatljiv

Biogas je čist izvor energije, jer u tom procesu ne dolazi do sagorijevanja. Dakle, nula emisija gasova staklene bašte u atmosferu. Stoga korišćenje biogasa kao izvora energije može u određenoj meri smanjiti globalno zagrijevanje. Proizvodnja biogasa iz organskog otpada oslobađa značajnu količinu ugljen-dioksida u vazduh, ali mnogo manje od količine ugljen-dioksida proizvedenog sagorijevanjem fosilnih goriva.

Nabavka biogasa je održiva opcija jer je sirovina potrebna za to uvijek dostupna. Još jedna prednost je što je proces proizvodnje biogasa prirodan, odnosno, za njega nije potrebna energija. Biogasna postrojenja zarobljavaju gas metan koji je odgovoran za doprinos efektu staklene bašte i koriste ga kao gorivo. Stoga je briga za životnu sredinu glavni razlog za široku upotrebu biogasa.

2. Biogas smanjuje zagađenje tla i vode

Oko 3,5 miliona tona smeća dnevno se odbaci na deponije. Ove deponije ne samo da šire neprijatan miris već i zagađuju podzemne izvore vode. Odvajanje organskog otpada od smeća za proizvodnju biogasa značajno smanjuje otpad sa deponija. Ovo može poboljšati kvalitet vode i zemljišta. Biogas nastaje anaerobnim varenjem u kojem ne postoje paraziti i patogeni. Zbog toga smanjuje mnoge bolesti koje se prenose vodom i mogu se javiti usljed prisustva parazita i patogena. Slično tome, manja je vjerovatnoća da će oblasti sa postrojenjima za biogas biti zagađene organskim otpadom jer će on biti blagovremeno sakljupljen uz adekvatno upravljanje otpadom. Stoga sakupljanje organskog otpada sa deponija za proizvodnju biogasa može značajno spriječiti zagađenje vode i zemljišta.

3. Biogas proizvodi organsko đubrivo

Obogaćeno organsko đubrivo je nusproizvod proizvodnje biogasa koji je savršen dodatak za usjeve i biljke. Ovo organsko đubrivo djeluje kao savršena zamjena za hemijska đubriva koja mogu izazvati potencijalnu štetu usjevima i biljkama na različite načine. Oni ne samo da štete biljkama, već i zagađuju vodu i zemljište, a takođe izazivaju hemijske opekotine usjeva. Prirodno organsko đubrivo dobijeno generisanjem biogasa ubrzava rast biljke i sprečava potencijalne bolesti.

4. Proizvodnja biogasa je jeftina i ekonomična

Tehnologija koja se koristi za proizvodnju biogasa je prilično jeftina. Lako se postavlja i zahtijeva malo ulaganja kada se koristi u malom obimu. Mali biodigestori se mogu koristiti kod kuće, koristeći kuhinjski otpad i životinjsko đubrivo. Sistem domaćinstva se nakon nekog vremena isplati, a materijali koji se koriste za proizvodnju su apsolutno besplatni. Proizvedeni gas se može direktno koristiti za kuvanje i proizvodnju električne energije. To je ono što omogućava da troškovi proizvodnje biogasa budu relativno niski.

Farme mogu svakodnevno da koriste biogas postrojenja i otpadne proizvode koje proizvodi njihova stoka. Otpadni proizvodi jedne krave mogu da obezbijede dovoljno energije za napajanje sijalice za cijeli dan.

5. Nudi zelene poslove

Velika postrojenja za biogas komprimuju nusproizvod koji se dobija od visokokvalitetnog prirodnog gasa koji se može koristiti u automobilima. Za takve velike fabrike potrebna su mala ulaganja i mnogima nude zelena radna mesta. U Indiji je ponuđeno oko 10 miliona zelenih poslova u ruralnim oblastima od operatera postrojenja do tehničara za deponijski gas, sakupljača otpada do transportera.

6. Biogas nudi zdravu alternativu za kuvanje

Korišćenje biogasa kao goriva za kuvanje štedi vas od sakupljanja drva za ogrijev. Biogas u kuhinji emituje manje ili nimalo dima, pa tako sprječava da vaša porodica bude izložena dimu i smrtonosnoj respiratornoj bolesti.

Kompostiranje otpadaka od hrane. Izvor fotografije: www.freepik.com

Nedostaci korišćenja biogasa

1. Nedostatak razvoja tehnologije

Nedostatak biogasa danas je to što sistemi koji se koriste u proizvodnji biogasa nisu efikasni. Još ne postoje nove tehnologije koje bi pojednostavile proces i učinile ga pristupačnim sa niskim troškovima. To znači da proizvodnja velikih razmjera za snabdijevanje velike populacije još uvek nije moguća. Iako su postrojenja za biogas koji rade danas u stanju da zadovolje neke energetske potrebe, mnoge vlade nisu spremne da investiraju u ovaj sektor. Ipak, napredak u tehnologiji je neophodan kako bi se povećao kapacitet proizvodnje biogasa, uz jeftinu investiciju.

2. Tragovi nečistoća

Biogas sadrži nečistoće čak i nakon prečišćavanja i kompresije. Ove nečistoće mogu korodirati neke djelove motora u vozilima. Zbog toga je neprikladno koristiti ga kao gorivo za vozilo. Ipak, idealan je za kuvanje, bojlere i lampe.

3. Uticaj temperature

Bakterije vare otpad od hrane na optimalnoj temperaturi od 37°C. Za razliku od drugih obnovljivih izvora energije, na proizvodnju biogasa utiču vremenske prilike. Stoga je u hladnim klimama potrebna toplotna energija za održavanje konstantnog snabdijevanja biogasom.

Biogas je čist obnovljiv izvor energije koji ima svoje prednosti i mane, ali se smatra kao jedan vrlo fleksibilan sistem i njegova sposobnost da stvori više različitih energija i resursa je od izuzetne važnosti.

Prir. N. B.

Izvor: www.homebiogas.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO MNE

Uspješna realizacija programa „Energetski efikasan dom”

ECO POLIS

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju