Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Podaci Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore

Povećan broj tropskih dana u posljednjih 20 godina

Prosječan broj tropskih dana po sezoni u posljednjih 20 godina značajno je povećan u odnosu na period ranije. Očekujemo da broj tropskih dana na području Podgorice, bude na nivou, prosjeka po sezoni, u posljednjih 10 godina, kazao je za Ecoportal, načelnik Odsjeka za analizu i prognozu u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, Branko Micev.

Branko Micev | Foto: RTCG

Govoreći o prognozi za narednih mjesec i više dana, on je dodao da takve zvanične prognoze ne postoje.

-Dakle, za narednih 45 dana ne postoje zvanični prognostički produkti iz kojih bi prognostičari mogli napraviti prognozu vremena. Operativne prognoze vremena možemo raditi za period maksimalne dužine od 4 do 6 dana, sa izgledima za period do maksimum 10-15 dana u kojem možemo napraviti standardne dnevne prognoze vremena sa opisom meteorološke očekivane situacije i očekivanih meteoroških pojava i stanje meteoroloških parametara na bazi zvaničnih verifikovanih i licenciranih numeričkih prognostičkih operativnih modela, kao što je evropski prognostički centar – naveo je Micev.

Kako je istakao, ove prognoze su vrlo dinamične i mijenjaju se iz dana u dan, u zavisnosti od ponašanja atmosferskih procesa, položaja meteoroloških atmosferskih sistema i stanja opšte cirkulacije atmosfere.

Hidrometeorloški zavod početkom jula bio je izdao crveni meteo alarm zbog grada koji je zahvatio sjeverni i južni dio Crne Gore.

Ilustracija | Foto: rtvbap.rs

Micev pojašnjava da su ovo tipične situacije za maj i jun.

-Sa najvećom vjerovatnoćom u ovom dijelu godine treba očekivati tipične ljetnje situacije, kada u popodnevnim satima dolazi do formiranje olujno-grmljavinskih oblaka praćeno olujnim vjetrovima, jakom kišom, pojavom grada, koji pravi veliku štetu i jakim grmljavinskim procesima, koji ponekad mogu imati i smrtni ishod – ističe on.

Kako pojašnjava, pojava grmljavine tj. grmljavinskih procesa su nešto što je apsolutno uobičajna slika za naš prostor. 

-Formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, uglavnom, vezuje se za ljetnji period i to za određeni tip meteoroloških situacija u kojima postoje uslovi za formiranje opasnih oblaka, a to su situacije kada je atmosfera nestabilna, kada imamo dovoljno toplotne energije (velika raspoloživa konvektivna potencijalna energija-CAPE) i dovoljno vlage u atmosferi – ističe Micev.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na koji način su klimatske promjene povezane sa pojavom poplava i suša

ECO MNE

Klimatske promjene dovešće do kontinuiranog porasta temperature na teritoriji Crne Gore

ECO MNE

Povećan broj tropskih dana u posljednjih 20 godina