Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Podaci Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore

Povećan broj tropskih dana u posljednjih 20 godina

Prosječan broj tropskih dana po sezoni u posljednjih 20 godina značajno je povećan u odnosu na period ranije. Očekujemo da broj tropskih dana na području Podgorice, bude na nivou, prosjeka po sezoni, u posljednjih 10 godina, kazao je za Ecoportal, načelnik Odsjeka za analizu i prognozu u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, Branko Micev.

Branko Micev | Foto: RTCG

Govoreći o prognozi za narednih mjesec i više dana, on je dodao da takve zvanične prognoze ne postoje.

-Dakle, za narednih 45 dana ne postoje zvanični prognostički produkti iz kojih bi prognostičari mogli napraviti prognozu vremena. Operativne prognoze vremena možemo raditi za period maksimalne dužine od 4 do 6 dana, sa izgledima za period do maksimum 10-15 dana u kojem možemo napraviti standardne dnevne prognoze vremena sa opisom meteorološke očekivane situacije i očekivanih meteoroških pojava i stanje meteoroloških parametara na bazi zvaničnih verifikovanih i licenciranih numeričkih prognostičkih operativnih modela, kao što je evropski prognostički centar – naveo je Micev.

Kako je istakao, ove prognoze su vrlo dinamične i mijenjaju se iz dana u dan, u zavisnosti od ponašanja atmosferskih procesa, položaja meteoroloških atmosferskih sistema i stanja opšte cirkulacije atmosfere.

Hidrometeorloški zavod početkom jula bio je izdao crveni meteo alarm zbog grada koji je zahvatio sjeverni i južni dio Crne Gore.

Ilustracija | Foto: rtvbap.rs

Micev pojašnjava da su ovo tipične situacije za maj i jun.

-Sa najvećom vjerovatnoćom u ovom dijelu godine treba očekivati tipične ljetnje situacije, kada u popodnevnim satima dolazi do formiranje olujno-grmljavinskih oblaka praćeno olujnim vjetrovima, jakom kišom, pojavom grada, koji pravi veliku štetu i jakim grmljavinskim procesima, koji ponekad mogu imati i smrtni ishod – ističe on.

Kako pojašnjava, pojava grmljavine tj. grmljavinskih procesa su nešto što je apsolutno uobičajna slika za naš prostor. 

-Formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, uglavnom, vezuje se za ljetnji period i to za određeni tip meteoroloških situacija u kojima postoje uslovi za formiranje opasnih oblaka, a to su situacije kada je atmosfera nestabilna, kada imamo dovoljno toplotne energije (velika raspoloživa konvektivna potencijalna energija-CAPE) i dovoljno vlage u atmosferi – ističe Micev.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Klimatske promjene jedan od najsloženijih globalnih izazova našeg doba

ECO MNE

Na koji način su klimatske promjene povezane sa pojavom poplava i suša

ECO MNE

Klimatske promjene dovešće do kontinuiranog porasta temperature na teritoriji Crne Gore