Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Rukovodilac sektora za korporativne komunikacije u Elektroprivredi Crne Gore o poskupljenju električne energije

Poskupljenje struje i restrikcije opcija ako se stanje ne popravi

Situacija je delikatna, a restrikcije i poskupljenje struje jedna od opcija ukoliko se stanje ne popravi u narednom periodu, saopštio je rukovodilac sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede Crne Gore, Tomaš Damjanović. 

On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro” na TVCG kazao da ta kompanija ima obezbijeđene količine električne energije za avgust i septembar, ali da će za ostatak godine zavisiti od više faktora, prije svega hidrološke situacije.

-Restrikcije su generalno posljedica globalne energetske krize, koja na sve utiče, pa i nas. Situacija na tržištu je delikatna i nezgodna za sve učesnike. Može da se desi da imate dovoljno novca da nabavite električnu energiju, ali da na tržištu nema dovovljno robe – naveo je Damjanović.

Ilustracija | Foto: B92.net

Kazao je da je za električnu energiju za prvih sedam mjeseci utrošeno 117 miliona, dok je za isti period lani izdvojeno 28 miliona.

-Mi ćemo nastojati da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca – domaćinstva, privreda, javna uprava – naveo je Damjanović.

Na pitanje o poskupljenju struje, on je kazao da ako situacija u postrojenjima i hidrološka situacija bude povoljna, ne bi posežali za tim. 

-Cijene svih artikala su skočile, poskupljenja su nepopularna mjera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe. Naravno, i to je jedna od opcija ako okolnosti ne odu po planu – kazao je on.

Željezara ozbiljan resurs

Kako će rezultirati razgovori EPCG i turskog Tosijalija, rano je govoriti, ocijenio je Damjanović.

-Razgovori su počeli i nastaviće se, a čime će rezultirati rano je govoriti. Interes EPCG je da posluje u opštem inetersu i da dođe do što više izvora električne energije – dodao je Damjanović.

Ističe da su kao problematičan detektovali drugi i treći kvartal, što ranije nije bio slučaj jer su, kako kaže, cijene bile drugačije.

-Osnovni cilj EPCG je proširenje proizvodnog portfolija, i Željezara predstavlja ozbiljan resurs u pogledu energetskog potencijala. U narednom periodu skeniraće se i prezentovati javnosti zahtjevi turske kompanije – dodao je Damjanović.

Saopštio je i da u kompaniji ozbiljno razmatraju sugestiju Vlade i da li bi investiranje u Željezaru zadovoljilo njihove potrebe.

-Ponuda od Vlade za kupovinu Željezare do ovog trenutka nijesmo dobili, samo zeleno svjetlo da se može otpočeti razgovor sa sadašnjim vlasnikom na tu temu – pojasnio je Damjanović.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Povratak TE „Pljevlja” na mrežu

ECO MNE

RTCG se pridružuje korišćenju obnovljivih izvora energije

ECO MNE

EPCG: Remont TE „Pljevlja” neće uticati na elektroenergetsku stabilnost u Crnoj Gori