Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tromjesečni bilten Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

Poljoprivredne suše u svim krajevima Crne Gore osim u Pljevljima

Tromjesečni SPI 3 indeks (poljoprovrednih suša) od početka marta pa do kraja maja pokazao je da je suša bila u svima krajevima Crne Gore osim u Pljevljima, sapšteno je Ecoportalu iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Poljoprivredne suše SP3 indeks

-Isti trend se nastavlja i početkom juna, kada zbog višemjesečnog deficita padavina SPI3 indeks ima vrijednosti u kategorijama umjereno, vrlo sušno (centralni region) i ekstremno sušno (primorski region), slika lijevo – navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog suše se vegetacija sporo razvijala i do kraja maja je bila ispod normalnih vrijednosti. 

Na osnovu satelitskih podataka za oblast „Plantaža” u Podgorici, stanje vegetacije je bilo ispod  prosijeka u periodu od marta do kraja maja (zelena linija).

Devetomjesečne vrijedosti SPI indeksa (SPI9) kojima se upoređuju padavine sa istim devetomjesečim periodom iz prošlosti 1961-1990., su negativne osim u Pljevljima. U centralnom regionu Crne Gore (u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici) ove vrijednosti su u kategoriji „ekstremno sušno“, u Kolašinu i u promrskom regionu vrlo“ sušno“ (slika iznad, desno). To znači da hidrološka suša traje od septembra 2021. do maja 2022. i da ima tendenciju daljeg razvoja – piše u izvještaju.

Ovakva situacija, kako se ističe, u kombinaciji sa visokim temperaturama stvara pogodne uslove za šumske požare, naročito kada se ima u vidu da su tokom jula padavine minimalne, u Podgorici i na primorju klima aridna, i da je trajanje toplotnih talasa duže. 

Mapa indeksa vlažnosti tla SWI na dubinama 0-40 cm pokazuje kakvi su uslovi vlažnosti tla u Crnoj Gori i regionu, slika ispod. Zapaža se da su vrijednosti ovog indeksa ispod normalnih u većem dijelu regiona. U Crnoj Gori vlažnost tla je toliko mala da se približava ekstremnim vrijednostima u centralnom regionu ali i dijelu sjevernog regiona.

Bilans površinskih voda na osnovu numeričkog prognostičkog modela (NWP) ECMWF prikazan je na slici ispod, do 29.06.2022. Na cijelom području Crne Gore bilans površinskih voda je za sada negativan. Prema prognozi do 29.06.2022. godine (slika ispod), očekuje se dalje širenje oblasti sa ekstremnim deficitom bilansa površinskih voda ka centralnim i planinskim regijama države (slika ispod).

Prikaz površinskih voda

TOPLOTNI TALAS I SUŠE

U periodu od 17.juna do 1. jula očekuje se da toplotni talas pogodi Italiju i Balkansko poluostrvo.

Ilustracija | Foto: greeningdeserts.com

 

-Pošto se očekuju maksimalne dnevne temperature više od 35 0C potrebno je preduzeti potrebne mjere kako bi se spriječili zdravstveni problemi i problemi snabdijevanja vodom. Toplotni talas će biti praćen deficitom padavina koji će pojačati već razvijenu hidrološku sušu i rizik od niskog vodostaja – ističe se u izvještaju.

(izvor: WMO regionalna klimatska mreža za region VI (Evropa)); WMO-Svjetska meteorološka organizacija.

SEZONSKI IZGLEDI KLIME – LJETO 2022.

Prema konsenzusu o sezonskim izgledima klime za region jugoistočne Evrope – SEECOF i region Mediterana – MEDCOF, treba očekivati visoke temperature i deficit padavina. Tome će doprinjeti pozitivne vrijednosti sjevernoatlantske cirkulacije.

(MEDCOF – otvoreni forum za klimu u regionu Mediterana i SEECOF – otvoreni forum za klimu u regionu jugoistočne Evrope u kome pored klimatskih eksperata WMO regionalne mreže za dugoročnu prognozu, virtuelnog centra za klimatske promjene jugoistočne Evrope- SVCCC učestvuju i Nacionalni hidrometeorološki zavodi). 

Izvještaj pripremili  : Mirjana Ivanov, Nataša Pažin, Tonka Kuč i Miraš Drljević 

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa

ECO MNE

Borba protiv klimatskih promjena od vitalnog značaja za život na planeti

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama