Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prekid rada Termoelektrane usloviće uvoz struje u vrijednosti od 35 miliona eura

Počinje ekološka rekonstrukcija Termoelektrane ,,Pljevlja”

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane ,,Pljevlja” počeće danas, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčnin, gostujuću juče u jutarnjem programu RTCG.

Za vrijeme trajanje rekonstrukcije koja će trajati dva mjeseca, uvozićemo električnu energiju u vrijednosti od 35 miliona eura.

Termoelektrana ,,Pljevlja” počela je sa radom 1982. godine. Prva crnogorska kondenzaciona termoelektrana projektovana je sa dva bloka od 210 MW. Akumulacija vode kao i svi pomoćni, tehnički i upravno-administrativni objekti (izuzev dekarbonizacije i recirkulacionog rashladnog sistema) izvedeni su za dva bloka. Izgrađen je, međutim, samo jedan blok.

TE Pljevlja | Foto: Investitor.me

Prva ekološka rekonstrukcija TE ,,Pljevlja” urađena je u 2009. i 2010. godini. Tada su zamijenjeni elektrofiltersko postrojenje, sistem kontrole i upravljanja, razvodi 6 i 0.4 kV sopstvene potrošnje i sistem pobude generatora sa ugradnjom generatorskih prekidača.

Nakon radova na rekonstrukciji turbinskog i kotlovskog postrojenja u 2009. godini, novoinstalisana snaga TE ,,Pljevlja” je 225 MW.

Njeno gašenje značilo bi da Crna Gora mora da uvozi ogromnu količinu električne energije, što bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, ali i na gubitak 1.200 radnih mjesta u TE i Rudniku uglja od ukupno 4.800 koliko ih ima u Pljevljima.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja je u većinskom državnom vlasništvu (85%), je 9. juna prošle godine potpisala ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE „Pljevlja”.

Oni su saopštili da ukupna vrijednost ulaganja u implementaciju mjera zaštite životne sredine za TE ,,Pljevlja” iznosi više od 65 miliona eura.

-Projekat ekološke rekonstrukcije TE ,,Pljevlja” vrijedan je 45 miliona eura, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion eura, od kojih je dio novca obezbjeđen iz kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65, već uloženo preko 25 miliona eura, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona eura – saopšteno je iz EPCG.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro otvaranje deponije u Šumanima

ECO MNE

Ne dovoditi u pitanje rad TE i Rudnika uglja do 2050, krenuti sa novim projektima za izvjesniju budućnost Pljevalja

ECO MNE

Konkretni projekti i podsticajna zakonska regulativa – ključ uspješne tranzicije