Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energija vjetra i sunca u Crnoj Gori još uvijek nedovoljno iskorištena

Početak izgradnje VE Brajići zavisiće od dinamike izrade planske dokumentacije

Početak izgradnje VE Brajići će zavisiti od dinamike realizacije planske dokumentacije, saopšteno je Ecoportalu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako nam je saopšteno, postupak donošenja planske dokumentacije sprovodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

-Postupak strateške procjene uticaja na životnu sredinu se sprovodi za planove ili programe koji imaju uticaja na životnu sredinu. Za ovu vrstu projekata će se sprovoditi procjena uticaja na životnu sredinu u postupku izdavanja građevinskih dozvola i isto je u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine. Planska godišnja proizvodnja struje iznosiće oko 220 GWh – navodi se u odgovorima dostavljenim Ecoportalu.

U postupku donošenja planske dokumentacije, kako su kazali, biće sprovedena javna rasprava, kao i javne tribine na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu.

-Mjesna zajednica i grupa građana koji protestuju protiv izgradnje VE Brajići moći će da učestvuju u raspravi i iznesu svoje probleme kao i da razmotre mogućnosti. Cilj rasprave je da ukaže na segmente koji utiču na izgradnju ove vrste objekta – ističu iz Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li se planira izgradnja još vjetroelektrana i na kojim lokacija, oni su saopštili da se rade mjerenja vjetropotencijala na različitim lokacijama u Crnoj Gori, pa će u odnosu na dobijene rezultate biti odlučeno hoće li se graditi vjetroelektrane i na kojim lokacijama.

Ilustracija | Foto: poslovni.hr

Podsjećamo, Vlada Crne Gore još u januaru zadužila je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ubrza i intenzivira aktivnosti na izradi planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekata izgradnje elektrane na lokalitetu Briska gora i vjetroleketrane na Brajićima.

-Zadužuje se Ministarstvo da ubrza aktivnosti na izradi Prostorno – urbanstičkog plana za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska gora i detaljnog prostornog plana za realizaciju projekta vjetroelektrane Brajići – zaključeno je tada na sjednici Vlade.

Vlada je u decembru 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, konzorcijumu kompanija koga čine finski Fortum i EPCG i firma Sterling&Wilson.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj Gori, Crna Gora bi dala značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

-Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama – saopštno je ranije iz Vlade.

Kako je tada objašnjeno, solarne elektrane gradile bi se na lokacijama na kojima je obezbijeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. 

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, trebalo bi da iznosi oko 450 GWh električne energije godišnje.

Za vjetroelektranu na Brajićima, konzorcijum predvođen njemačkom kompanijom WPD potpisao je sa Vladom Crne Gore ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju 2020. godine.

Vjetroelektrana Brajići imaće instalisanu snagu od preko 100 MW i proizvodiće oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, čime se mogu pokriti potrebe više od 50.000 prosječnih domaćinstava.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

„Vodonična kuća“ na krov postavlja solarne panele koji nisu namijenjeni za proizvodnju struje

ECO MNE

Prednosti i nedostaci korišćenja biogasa

ECO POLIS

Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije?