Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

COP27 otvoren u Šarm el Šeiku

Počela 27. konferencija UN-a o klimatskim promjenama

Od 6. do 18. novembra, šefovi država, ministri i pregovarači, zajedno sa klimatskim aktivistima, gradonačelnicima, predstavnicima civilnog društva i izvršnim direktorima sastaju se u egipatskom primorskom gradu Šarm el Šeiku na najvećem godišnjem skupu o klimatskim akcijama.

27. konferencija članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama – COP27  – nadograđuje se na rezultate COP26 kako bi sprovela akciju po nizu pitanja kritičnih za rješavanje klimatskih vanrednih situacija – od hitnog smanjenja emisija gasova staklene bašte, razvijanja otpornosti i prilagođavanja neizbježnim uticajima klimatskih promjena, te ispunjavanja obaveza za finansiranje klimatskih akcija u zemljama u razvoju.

Izvor: www.freepik.me

„Danas počinje nova era – i počinjemo da radimo stvari drugačije. Pariz nam je dao sporazum. Katovice i Glazgov su nam dali plan. Šarm el Šeik nas prebacuje na implementaciju. Niko ne može biti samo putnik na ovom putovanju. Ovo je signal da su se vremena promijenila“, rekao je gospodin Stiel delegatima na otvaranju konferencije. 

Šef UN za klimu rekao je da će lideri – bili oni predsjednici, premijeri ili izvršni direktori – biti pozvani na odgovornost za obećanja koja su dali prošle godine u Glazgovu.

„Zato što naše politike, naše kompanije, naša infrastruktura, naše akcije, bilo da su lične ili javne, moraju biti usklađene sa Pariskim sporazumom i sa Konvencijom (UN o klimi)“, naglasio je on.

Konvencija UNFCCC stupila je na snagu 21. marta 1994. kako bi se spriječilo „opasno“ ljudsko miješanje u klimatski sistem. Danas, ratifikovan od strane 198 zemalja, ima skoro univerzalno članstvo. Pariski sporazum, dogovoren 2016. godine, funkcioniše kao produžetak te konvencije.

Izvor: www.freepik.me

Suočen sa rastućom energetskom krizom, rekordnim koncentracijama gasova sa efektom staklene bašte i sve većim ekstremnim vremenskim prilikama, COP27 traži obnovljenu solidarnost među zemljama, kako bi ispunio značajni Pariski sporazum, za ljude i planetu.

Do sada sprovedene akcije nisu dale dovoljno vidljive rezultate na polju sprečavanja klimatskih promjena, ali bi COP27 morala biti prekretnica.

Priredila: N.B.

Izvor: www.unfccc.int i www.un.org

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa

ECO MNE

Borba protiv klimatskih promjena od vitalnog značaja za život na planeti

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama