Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Plutajuće elektrane kao ekološki prihvatljiv metod za proizvodnju energije

Plutajuće solarne farme imaju nekoliko prednosti. Za početak, ne mora se uzurpirati poljoprivredno zemljište. Prije nekoliko godina poljoprivrednici su shvatili da mogu diverzifikovati prihode instaliranjem solarnih panela i korišćenjem subvencija, a solarni parkovi su počeli su da se izgrađuju na poljima. 

Ovo omogućava vlasnicima zemljišta da koriste područje koje se inače ne bi koristilo, umjesto da ga instaliraju na sunčanom zemljištu koje bi potencijalno moglo poslužiti drugoj svrsi. Pored toga, postavljanje solarnih panela na otvorenu vodu smanjuje potrebu za uklanjanjem drveća i krčenjem šuma, što se koristi u slučaju nekih većih instalacija solarnih panela.

Plutajuće solarne elektrane su ono što samo ime govori, solarni paneli postavljeni na strukturi koja pluta na vodi.

Mnoge od ovih instalacija mogu zauzeti neiskorišćeni prostor na vodi, kao što su rezervoari hidroelektrana, brane za prečišćavanje otpadnih voda ili rezervoari za pijaću vodu.

Rezervoari su odlično mjesto za plutanje solarnih panela s obzirom da oni pomažu u sprečavanju isparavanja, uštedi vode i povećanju efikasnosti – a upravo iz tog razloga ih Indija postavlja preko svojih kanala za navodnjavanje. Ovo je posebno korisna prednost u područjima podložnim suši, jer se gubitak vode zbog isparavanja vremenom može akumulirati i doprinijeti nestašici.

Prema Svjetskoj banci, 10% vještačkih rezervoara za slatkovodne vode u Evropi ima potencijal da proizvede preko 200 GWp u sličaju da su postavljeni plutajući paneli.

Dodatna prednost je što su solarni paneli manje efikasni na visokim temperaturama, a voda ih održava hladnim. U teoriji, plutajuća solarna elektrana trebalo bi da proizvede više energije u odnosu na panele instalirane na kopnu.

Solarni paneli su izdržljivi i mogu raditi pod visokim temperaturama. Ali kao i kod druge elektronike, sa višim temperaturama dolazi do smanjenih izlaznih snaga. Vodene površine na kojima se nalaze plutajući solarni paneli pomažu u hlađenju solarne opreme, što znači da paneli proizvode električnu energiju sa većom efikasnošću u toplijim klimatskim uslovima nego što bi to inače moglo biti.

Plutajuće solarne instalacije mogu iziskivati dodatne troškove u odnosu na tradicionalne tipove instalacija solarnih panela. Budući da je ovo relativno nova tehnologija koja zahtijeva specijalizovanu opremu i više znanja o ugradnji, obično podrazumijeva veću cijenu od instalacije solarnih elektrana slične veličine na krovovima ili čvrstom terenu. Ipak, kao i kod tradicionalnih sistema solarnih panela, očekuje se da će troškovi instaliranja plutajućih solarnih panela i dalje opadati kako tehnologija bude napredovala.

Nova plutajuća solarna farma, izgrađena u Holandiji, odličan je primjer kako obnovljivi izvori mogu biti jednostavni i dobro iskorišćeni.

Plutajuća solarna farma Sekdorn (Sekdoorn) u Holandiji završena je za rekordnih šest nedjelja, a napajaće skoro 4.000 domaćinstava. 

Solarna plutajuća farma godišnje će proizvoditi 13.330 MWh električne energije, a uštedjeće oko 6.500 tona ugljen dioksida godišnje.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) finansiraće projekat plutajuće solarne farme instalisane snage 12,9 MW u Albaniji.

Plutajuća PV elektrana biće postavljena na površini akumulacije hidroelektrane Banja u Albaniji. Ovaj revolucionarni projekat poboljšaće solarni kapacitet i energetski potencijal države.s

Prema EBRD-u, finansiranje će omogućiti razvoj prvog plutajućeg projekta ove veličine na zapadnom Balkanu.

Prir. M.L.

Izvori: energysage,Forbes

Foto ilustracije: Recharge News,The Agility Effect,

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na krovu Željezare Nikšić gradiće se elektrana od 5 MW

ECO MNE

Nova tenderska komisija ocjenjivaće ponude pristigle za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO MNE

U Rožajama će se graditi solarna elektrana od 5MW