Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Primjenom agro-fotonaponskih sistema postići će se zaštita od prekomjerne toplote

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

Preduzeće Kosanica solar iz Pljevalja planira izgradnju solarne elektrane ukupne instalisane snage do 120 MWp u tom gradu. Plan je da se elektrana gradi na više parcela ukupne površine oko 121 ha u naselju Kosanica.

To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova koje je investitor podnio Vladi.

-Prema dostavljenoj preliminarnoj analizi izgradnje solarne elektrane Kosanica koju je uradilo preduzeće Permonte iz Podgorice, ukupna instalisana snaga objekta je do 120 MWp. Takođe, u preliminarnoj analizi solarne elektrane navedeno je da će se primjenom agro-fotonaponskih sistema postići zaštita od prekomjerne toplote, suše i grada, te da se smanjenjem potrebe za navodnjavanjem do 20% postiže veća efikasnost panela usljed njihovog boljeg hlađenja – navedeno je u dokumentu.

Kako piše u dokumentu, definisano je i da agro-solarni sistemi predstavljaju inovativno i efikasno rješenje za istovremeno odvijanje proizvodnje električne energije i održive poljoprivredne proizvodnje na istoj parceli, kao i da se kombinacijom agro-fotonaponskih sistema i poljoprivrede postiže mnogo veća ekonomska isplativost u odnosu na samo jedan vid proizvodnje.

Prir. M.V.
Izvor: me.ekapija.com, pv info

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vjetroparkovi: Kako Španija rješava problem „viška” zelene energije

ECO MNE

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

ECO POLIS

Havarije na elektroenergetskim sistemima neminovne, mogu se očekivati i u narednom periodu