Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Park prirode ,,Katič” proglašen za zaštićeno područje

Vlada Crne Gore je na 39. sjednici donijela Odluku o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Katič”.

Kako je saopšteno iz Vlade, uoči 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, između brojnih aktivnosti, obilježava ovaj važni jubilej, uspostavljanjem Parka prirode „Katič“, drugog morskog i obalnog zaštićenog područja u Crnoj Gori.

-Područje „Katič“ predlaže se za stavljanje pod zaštitu zbog vrijednosti njegovog biodiverziteta, a posebno onih vrsta i staništa koje su značajne za zaštitu, kao što su staništa zaštićene morske trave murave (Posidonia oceanica). Ova morska trava je mediteranski endem koji u funkcionalnom smislu predstavlja „pluća“ Mediterana, zaštićena je nacionalnim i međunardonim zakonodavstvom i nalazi se na listi prioritetnih staništa za zaštitu. Takođe se izdvajaju koraligene biocenoze kod ostrva Veliki Katič (Donkova Seka) i u uvali Maljevik (kod rta Krčevac, uvale Vezirovo sidrište i rta Dubovac) i pećine, naročito u uvali Perčin – saopšteno je iz Vlade.

Studijom zaštite koju je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji s Institutom za biologiju mora i drugim ekspertima iz oblasti koje elaborira Studija zaštite utvrđeno je da je ovo područje potrebno proglasiti zaštićenim područjem od nacionalnog značaja pod nazivom Park prirode „Katič“.

Ukupna površina Parka prirode „Katič“  iznosi 2744,93 ha. Od toga, 276,90ha se nalazi u II zoni zaštite, dok se u III zoni nalazi 2468,29ha, od čega 2291,77ha pripada morskoj, a 176,52ha kopnenoj cjelini koji u cjelosti, u pogledu svojinsko pravnih odnosa, čine vlasništvo Države Crne Gore.

Takođe, određen je i zaštitni pojas zaštićenog područja Park prirode „Katič“ koji nije sastavni dio zaštićenog područja, a formira se u kopnenom dijelu kao priobalni pojas (zona) čija je unutrašnja granica (dublje prema kopnu) udaljena 500m linearno u odnosu na administrativnu granicu zaštićenog područja.

Proglašavanje prvih morskih zaštićenih područja u Crnoj Gori je od značaja za dalju saradnju na nivou Sredozemlja, imajući u vidu dostupne fondove i podršku za dalje istraživanje morskog biodiverziteta, uspostavljanja najboljih praksi za efikasno upravljanje i kontrolu aktivnosti, obuke i jačanje kapaciteta

-Na inicijativu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma već je odobren regionalni projekat od strane Globalnog fonda za životnu sredinu koji će podržati upravljanje morskim zaštićenim područjima u Crnoj Gori od jula 2022. godine do juna 2027. godine – kazao je državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak.

Rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima u Direktoratu za zaštitu prirode, Ivana Stojanović, istakla je da su posebno ponosni na činjenicu da je za potrebe pripreme finalne verzije ovog materijala sprovedena javna rasprava u trajanju od 40 dana, tokom koje je detaljno diskutovano o zonama zaštite, njihovom obuhvatu i mjerama ograničenja. 

Podsjećamo, Vlada Crne Gore donijela je Odluku o proglašavanju zaštićenog područja Parka prirode „Platamuni“ 22. aprila ove godine i time uspostavila prvo morsko zaštićeno područje u Crnoj Gori.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Unapređenje ekološkog statusa Crne Gore u službi prirode i održivog razvoja

ECO MNE

Park prirode ,,Katič” proglašen za zaštićeno područje