Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Danas predstavljeni projekti održivog razvoja glavnog grada

Otvoreni prvi Dani arhitekture u Podgorici

Danas u 12 časova otvorena je konferencija prvih Dana arhitekture u Crnoj Gori na kojoj će se u trajanju od 3 dana predstaviti predavači iz Crne Gore, regiona i Evrope. Samom otvaranju su prisustvovali Antonio Ventresca, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) u Beogradu i Podgoroci, kao i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella. 

Otvoreni prvi Dani arhitekture u Podgorici. Foto: ecoportal.me

Najavljena su dva ključna predloga u okviru Dana Italijanskog dizajna – Italijanski dizajn i pametni gradovi, gdje su predstavljene ideje za održivo uređenje urbanog prostora u Crnoj Gori.

Kroz svoje izlaganje, predsjednik strukovne komore arhitekata u Crnoj Gori, Novica Mitrović nam je predstavio ključni problem savremene arhitekture i gradnje u Podgorici, a to je sve veći manjak zelenila u stambenim blokovima. “Procenat zelenila u stambenim blokovima sve više opada, te danas imamo komplekse zgrada u City kvart-u sa svega 8% zelenila, dok u nekim djelovima zelenila skoro da uopšte i nema” – naveo je Mitrović.

“Uspjeli smo da definišemo da grad Podgorica, po evropskim standardima, treba da bude u službi građana i da je kvalitet života građana prioritet. To se ostvaruje kroz adekvatno upravljanje naglog rasta grada. Takođe je važno da učinimo grad prijatnijim za život i iskoristimo nove tehnologije koje nam otvaraju velike mogućnosti” rekao je predstavnik glavnog grada Marjan Junčaj.

Profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, Dušan Vuksanović, predstavio je aspekte primjene koncepta pametnog grada u Crnoj Gori. “Jasno je da se strategija održivog razvoja gradova odnosi na veoma široki kontekst sa kojim koncept pametnih gradova stoji u prepoznatljivoj analogiji: primjena na fizičke strukture, tehničku infrastrukturu, infrastrukturu informaciono-komunikacione tehnologije, kao i na obrazovanje, zdravstvo i kulturu. Vitalnu strukturnu komponentu održivosti gradova predstavlja energetska efikasnost zgrada, gradskih blokova, otvorenih prostora grada, pa i gradova u cjelini” – zaključuje Vuksanović.

Takođe su studenti Univerziteta u Đenovi – Odsjek za arhitekturu i dizajn, zajedno sa studentima Arhitektonskog fakulteta u Podgorici prezentovali svoje idejne projekte za uređenje trga ispred Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Studenti su predstavili rešenja kojima je uz pomoć modernih elementa moguće kreirati prostor za odmor kako studenata, tako i svih građana. U sklopu predloga studenata iz Italije predviđena je implementacija solarnih panela u svrsi napajanja električnih bicikala i trotineta, dok sui studenti iz Podgorice zamislili paviljone napravljene od recikliranih materijala sa ciljem unapređenja svijesti korisnika o važnosti reciklaže.

Studenti iz Đenove predstavljaju svoj projekat. Foto: ecoportal.me

Dani arhitekture traju od 18. – 20. novembra.

N. Bukilić

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvoren paviljon Crne Gore na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Neuroarhitektura: Potencijal izgrađenog prostora za zdravlje i kreativnost