Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Region na svom putu ka obnovljivim izvorima energije

Otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Kompanija Pliva Hrvatska d.o.o., članica Teva grupe, u saradnji sa kompanijom E.ON Solar, članicom E.ON Hrvatska Grupe, pustila je u rad solarnu elektranu na proizvodnom pogonu u Savskom Marofu, koja će moći da pokrije oko 30 odsto potreba za električnom energijom.

Foto: Telegram.hr

U saradnji sa kompanijom E.ON Solar, na lokaciji u Savskom Marofu u rad je puštena solarna elektrana instalirane snage 9.71 MWp, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 3300 domaćinstava u Hrvatskoj ili 2000 domaćinstava na području Zagreba i okoline. Ova solarna elektrana ima najveću instaliranu snagu do sad na hrvatskom tržištu.

Elektrana je finansirana ugovorom o kupoprodaji energije odnosno PPA ugovorom (power purchasing agreement), zauzima površinu od gotovo 60.000 m2, instalirano je 17.820 solarnih panela površine 2,58 m², odnosno 45.975,6 m² aktivne površine. Za izgradnju elektrane korišteni su najmoderniji paneli snage 545Wp što je uz orijentaciju elektrane istok-zapad omogućilo da se zauzme značajno manja površina uz maksimalno iskorišćenje. Ova će elektrana zadovoljiti gotovo 30% potreba za električnom energijom Plivinih proizvodnih pogona na toj lokaciji.

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan ovom prilikom je istaknuo napore koje Teva i Pliva ulažu u optimizaciju poslovanja te razvoj kulture održivosti.

„U posljednjih nekoliko godina Teva i Pliva dodatno su se fokusirale na razvoj kulture brige o životnoj sredini, poštovanjem visokih standarda očuvanja životne sredine i implementacijom zelenih tehnologija. Svjesni smo da odgovornim poslovanjem pomažemo osigurati kako našu dugoročnu održivost, tako i ono najvažnije – poboljšanje zdravlja svih nas. Važna komponenta ovog projekta je i smanjivanje zavisnosti od drugih izvora energije pogotovo u vrijeme kada cijene energenata utiču na porast cijena, inflaciju i zastoje u lancima snabdijevanja. Ponosni smo na uspješnu realizaciju ovog projekta, kao i na našu cjelokupnu strategiju održivog poslovanja, te planiramo nastaviti s investicijama u zelenu tranziciju koja u današnjem poslovanju ima sve veću važnost.“

Puštanjem ove solarne elektrane u rad sigurno će se povećati ukupna količina električne energije dobijene u Hrvatskoj iz obnovljivih izvora, s obzirom na to da su solarni paneli potpuno ekološki neutralni, a omogućiće i drugim korisnicima da pređu na korištenje energije iz obnovljivih izvora. Pliva predviđa finansijsku uštedu od 20%, a 10% do 15% tako proizvedene električne energije u ljetnim mjesecima će se preko mreže prenositi drugim korisnicima.

Prir. N.B.

Izvor: www.telegram.hr

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nova tenderska komisija ocjenjivaće ponude pristigle za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO MNE

U Rožajama će se graditi solarna elektrana od 5MW

ECO MNE

Električna energija – istorijska šansa za Zapadni Balkan