Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Samit ispratilo 450 učesnika

Otvoren Western Balkans ESG Summit: Vrijeme je za biznise budućnosti

Novo poglavlje na putu održivog razvoja Zapadnog Balkana je otvoreno, a put ka odgovornijem i zelenijem poslovanju je započet, poručeno je na otvaranju prvog Western Balkans ESG Summit (ESG samit Zapadnog Balkana), koji je najveći regionalni događaj posvećen održivom razvoju i razgovoru o većoj odgovornosti poslovnog sektora prema pitanjima životne sredine, društvenih i upravljačkih standarda (ESG) u praksi. Samit organizuju Sustineri Partners i Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore. Samit je svečano otvorio novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

“Za Crnu Goru je zelena agenda i sprovođenje aktivnosti koje su u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom. To je jedan od naših prioriteta u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Kako bi zemlja bila privlačna investitorima, ona mora biti konkurentna, vođena na pravi način, otvorena i inkluzivna, ali i zelena. Iskreno verujem da je sprovođenje standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i upravljanje, ključno za dugoročnu ekonomsku stabilnost i prosperitet Crne Gore i Zapadnog Balkana. Poštovanje ESG standarda unaprijediće transparentnost i odgovornost kompanija, što će privući strane investitore, povećati nivo trgovine, smanjiti nezaposlenost i omogućiti veće učešće u svjetskoj i evropskoj ekonomiji. Put ka održivoj budućnosti nije lak, ali je neophodan za dobrobit naše planete i budućih generacija. Moramo imati na umu da sve nas ubrzava promjena! Hajde da nastavimo da gradimo mostove za stabilan i integrisan region, ojačajmo našu regionalnu saradnju na putu ka EU integracijama i zajedno ostvarimo značajan uticaj u ESG oblasti”, poručio je Milatović.

Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partners, je poručila da današnji skup znači prekretnicu u dijalogu o primjeni ESG standarda u regionu.

„Okupili smo preko 450 učesnika i učesnica, predstavnike 150 kompanija iz cijelog regiona i šire, koje su pokazale svoju spremnost da prate nove standarde i savremene prakse u načinu kako upravljaju svojim biznisima. Sa predavačima iz cijelog sveta, vodećim ekspertima za ESG standarde, mi možemo promijeniti način na koji razgovoramo o investicijama, kako posmatramo odgovornost kompanija prema zajednicana u kojima rade, te šta sve mogu biti komparativne prednosti našeg regiona za ulaganje u budućnosti. Fer-poslovanje na zdravim osnovama zaista može promijeniti imidž Zapadnog Balkana i postati poželjna destinacija za odgovorno investiranje“, poručila je na otvaranju Braithwaite. 

David Margason, generalni direktor Porto Montenegro, poželio je dobrodošlicu učesnicima Samita, poručivši da je ova marina svojim dosadašnjim praksama pokazala da razvoj, ulaganje u nekretnine i stvaranje novih turističkih kapaciteta može raditi u skladu sa zajednicom, Životnom sredinom i uz razmišljanje o budućnosti. Zbog toga, Porto Montenegro želi postati i ključno mjesto okupljanja u regionu gdje će se razgovarati o ESG standardima i odgovornom poslovanju. 

“Ponosni smo što smo domaćin ESG Samita ovdje u Porto Montenegru zahvaljujući saradnji sa pametnim i stručnim timom Sustineri Partners, dok Porto Montenegro nastavlja put da postane vodeća destinacija u centralnom i istočnom Mediteranu za konferencije, izložbe i kulturna okupljanja. Ovaj događaj pokazuje naš zajednički angažman u promociji održivih praksi u svim poslovnim sferama i područjima života, kao i u vođenju pozitivnih promjena u našem regionu. Ovaj važan događaj okupiće ključne aktere koji će raspravljati i rješavati globalno važnu temu najboljih praksi u okviru ekologije, društvenih pitanja i upravljanja, a mi smo uzbuđeni što pružamo platformu za značajan dijalog i uticajna rješenja u životnoj sredini i ljepoti Bokokotorskog zaliva i Crne Gore”, poručio je Margason.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je na press-konferenciji upoznao javnost sa preduzetim koracima koje Crna Gora čini na putu usvajanja ESG standards i praksi.

“Ukoliko želimo biti dio Evropske unije, a to je jedan od ciljeva Vlade u kojoj sam ministar, pitanje uvođenja i primjene ESG standarda nameće se kao imperativ. U tom kontekstu naš zadatak je priprema crnogorskih kompanija za poslovanje po evropskim standardima, i razvoj svijesti o tome da ekološki, društveni i standardi korporativnog upravljanja predstavljaju neminovnost na putu približavanja Crne Gore evropskom tržištu. Da ne bismo zaostali na tom putu, vrijedno smo radili na kreiranju i usklađivanju politika sa ključnim EU dokumentima u oblasti održivog i zelenog rasta. Prva smo zemlja regiona koja je definisala novi model ekonomskog rasta koji podrazumijeva prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, kroz kreiranje Strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine. Vjerujem da smo time pokazali strateško opredjeljenje u ovoj oblasti”, napomenuo je Đurović.

Platinum partner Western Balkans ESG Summita je OTP Grupa. Gergely Pókos, direktor Zelenog programa OTP Grupe, istakao je da će ova kompanija učiniti sve da nastavi da doprinosi razvoju održivih investicija u regionu.

“Ako ne djelujemo sada, klimatske promjene će se odraziti na bankarski, baš kao i na svaki drugi sektor. Međutim, banke mogu aktivno podržavati zelenu tranziciju ekonomije, a to je jedan od prioriteta djelovanja OTP grupe. Podržavajući pomenuti proces, želimo postati jedna od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi kada je u pitanju spremnost da razvijamo oblast zelenih finansija”, kazao je Pókos.

Western Balkans ESG Summit će uključiti prezentacije, panel diskusije, predstavljanje inovacijskih praksi, a posebno mjesto imaće i pokretanje Women on Boards Adria inicijative za veće učešće žena u upravljačkim tijelima kompanija. Samit se zatvara sjutra sa obraćanjem premijera Dritana Abazovića.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Konkretni projekti i podsticajna zakonska regulativa – ključ uspješne tranzicije

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije