Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Otpad u Crnoj Gori gorući problem

Problem upravljanja otpadom Crna Gora pokušava da riješi već godinama. Iako smo ekološka država, prema podacima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na našoj teritoriji postoji oko 400 nelegalnih deponija.

Ostaci od plastike, hrane, namještaja i sličnih predmeta mogu se zateći u većini prigradskih naselja – Stari aerodrom, Vrela Ribnička, Zabjelo, Rogami, Piperi. Nesavjesni građani ne vode računa o tome gdje i kako odlažu smeće, a akcije nadležnih službi često ne urode plodom.

Redakciji Ecoportala obratili su se pojedini zabrinuti građani, tvrdeći da se ispred njihovih stambenih objekata otpad iz suve i mokre frakcije odvozi jednim, istim kamionom, umjesto zasebnim vozilima kako je i propisano. 

S druge strane, iz Čistoće su se juče oglasili saopštenjem, apelujući na građane da odgovorno odlažu otpad.

-Pored svih napora koje ove gradsko preduzeće ulaže, učestalo nesavjesno i neodgovorno ponašanje pojedinaca otežava održavanje našeg grada urednim, stoga apelujemo na građane da pravilno koriste komunalnu infrastrukturu obezbijeđenu za pravilno odlaganje različitih vrsta otpada, kako bi naš grad bio još uredniji. Na dodatan oprez upućuje i činjenica da su nelegalne deponije često jedan od najozbiljnijih uzroka požara, koji predstavljaju veliku prijetnju za životnu sredinu.  Još jednom pozivamo građane na odgovoran odnos prema svojoj okolini i gradu u kojem žive, jer pojedinačnim doprinosom možemo postići mnogo – navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, u zavisnosti od potrebe, pražnjenje kontejnera obavlja se od dva do četiri puta dnevno, tokom tri smjene, dok se na određenim lokacijama akcije pražnjenje organizuju i više puta ukoliko za to postoji potreba.  

-Navedena dinamika rada i pražnjenja ne dozvoljava da dođe do njihove prepunjenosti, međutim, svakodnevno smo svjedoci velike količine nepropisno odloženog otpada, pored, najčešće praznog, kontejnera. Da nije u pitanju nedostatak kontejnera govori i činjenica da Glavni grad Podgorica i Opština u okviru Glavnog grada Golubovci posjeduju 3279 nadzemnih kontejnera i 243 polupodzemna kontejnera, šest reciklažnih dvorišta, mobilno reciklažno dvorište, odlagalište Mojanski krst za šut i zemljane iskope, namjenske kontejnere i kante za odlaganje odvojenog otpada – saopštili su iz Čistoće.

Oni su dodali i da je Glavni grad je u više navrata uputio dopis i urgenciju Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ukazujući na problem nelegalnog deponovanja i daljeg eksploatisanja automobilskih pneumatika. 

-Tom prilikom, predočili smo štetne efekte po zdravlje i životnu sredinu, pa osim odgovornog odnosa građana, očekujemo i adekvatnu reakciju nadležnog Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – dodaju u saopštenju.

Kako bi se konačno riješio problem otpada, neophodno je da udruženim snagama svih nadležnih službi i građana, zajednički očistimo ulice svojih naselja i na taj način materijalizujemo svoje pravo na čist vazduh i zdravu životnu sredinu. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Mont Everest: Uklonjeno 11 tona otpada sa himalajskih vrhova

ECO MNE

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu

ECO MNE

Tekstilni otpad sve veći problem po životnu sredinu i zdravlje ljudi