Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Dogovor ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića u Trebinju

Opštini Nikšić od Bilećkog jezera oko 600.000 eura

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici će, retroaktivno od 1. januara ove godine, nastaviti da isplaćuje naknadu za potopljeno zemljište Bilećkim jezerom opštini Nikšić, čime je konačno riješeno pitanje koje traje već 30 godina. Uz to, pokrenuta je i inicijativa za korištenje vode Bilećkog jezera za vodosnabdijevanje Nikšića. Ovo su konkretni rezultati današnjeg sasastanka ministara energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore, prof. dr Saša Mujović i ministra energetike i rudarstva Republike Srpske, Petra Đokića.

Na sastanku održanom u Trebinju, učestvovali su i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore kao i Elektroprivrede Republike Srpske.

-Direktan benefit ovog današnjeg sastanka je da smo se dogovorili da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište, ili bolje reći da će Opština Nikšić nastaviti da ubira taksu odnosno naknadu po tom osnovu koja na godišnjem nivou iznosi nekih 600.000 eura. Dakle, vraća se naknada Opštini Nikšić i to ćemo početi retroaktivo od 1. januara 2024. godine i taj će sistem funkcionisati i u budućnosti – istakao je Mujović nakon sastanka.

Ministri su takođe razgovarali i o mogućnostima da se vode Bilećkog jezera koriste za vodosnabdijevanje Opštine Herceg Novi, ali ovo pitanje će se konkretnije razmatrati na nekom od narednih sastanaka.

-Za Crnu Goru je takođe važno da smo se dotakli i pitanja korišćenja hidro-potencijala Bilećkog jezera kroz mogućnost snabdijevanja pijaćom vodom Herceg Novog i Boke. To je za nas jako važno i moram da istaknem da smo naišli na široko ispruženu ruku kolega iz Republike Srpske koji su spremni da podrže tu našu ideju i da i taj gorući problem za Crnu Goru riješi na najbolji mogući način – kazao je Mujović.

Sastanak u Trebinju rezultat je angažmana ministra Mujovića po pitanju Bilećkog jezera i niz aktivnosti koje je preduzeo tim povodom. Ovo je prvi korak u rješavanju ovog pitanja koje više decenija opterećuje dvije države. Podsjećamo da je naknada za potopljeno zemljište isplaćivana Opštini Nikšić do 1992. godine.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Opštini Nikšić od Bilećkog jezera oko 600.000 eura