Ogroman neiskorišten potencijal geotermalne energije

Dva osnovna izvora energije na planeti Zemlji su solarna i geotermalna energija. Nažalost, ove obnovljive i čiste izvore energije ne koristimo ni blizu u mjeri u kojoj bi mogli, ali to se sada mijenja.

Iako su ljudi stotinama godina pronalazili načine da iskoriste geotermalnu energiju, ona je tek u posljednjih nekoliko decenija postala dostupna za upotrebu u domaćinstvima putem geotermalnih toplotnih pumpi.

Interesantne činjenice o geotermalnoj energiji 

Slijedi nekoliko zanimljivih činjenica o geotermalnoj energiji koje možda ne znate:

-Geotermalno grijanje i hlađenje jedan je od najsigurnijih načina za postizanje termalnog komfora u vašem domu, jer ne koristi plamen niti sagorijeva bilo koju vrstu goriva.

-Svjedočanstva o najstarijoj poznatoj upotrebi geotermalne energije mogu se vidjeti u arheološkim izvještajima o sjevernoameričkim kulturama koje su koristile vrela za kuvanje, a koji datiraju od prije 10.000 godina.

Foto: Fotocommunity – Država koja najviše koristi geotermalnu energiju je Island

Približno 30% električne energije proizvedene na Islandu dolazi iz geotermalnih elektrana. Poređenja radi, samo oko 1% električne energije u SAD proizvodi se u geotermalnim postrojenjima. Nešto manje od 90% domova na Islandu koristi geotermalno grijanje, a ta zemlja planira da u bliskoj budućnosti bude apsolutno oslobođena fosilnih goriva.

 -U Sjedinjenim Američkim Državama geotermalna energija se najviše eksploatiše u Nevadi. Geotermalni kapaciteti proizvode približno 10% električne energije u toj regiji. Na drugom mjestu je Kalifornija sa 6%, a zatim Juta sa 2%.

Foto: ThinkGeoEnergy – Geotermalna elektrana, Nevada

-Globalne zalihe geotermalne energije, prema istraživanjima, veće su od zaliha uglja, nafte, gasa i uranijuma – zajedno. Može se smatrati da je ovaj resurs gotovo neograničen.

Potencijal direktne upotrebe geotermalne toplote još uvijek je relativno neistražen. Istraživač sa Odsjeka za Geonauke Univerziteta u Ženevi, Luka Guljiemeti, predstavio je različite mogućnosti primjene geotermalne toplote u prehrambenom sektoru.

Geotermalna energije u proizvodnji hrane

U članku u italijanskoj publikaciji Greenreport, navodi se da je moguće koristiti geotermalnu energiju u čitavom lancu snabdijevanja hranom kako bi se poboljšala održivost čitavog prehrambenog sektora.

Prehrambeni sektor je trenutno odgovoran za oko 30% ukupne svjetske potrošnje energije i 20% ukupnih emisija staklenika. Prema projekcijama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pri UN -u, očekuje se da će se proizvodnja hrane povećati za 70% do 2050. godine.

Agenda za održivi razvoj nastoji da do 2030. postigne sigurno i bezbjedno snabdijevanje hranom i promoviše održivu poljoprivredu. Očekuje se da će geotermalna energija odigrati značajnu ulogu u ovoj strategiji.

Nove energetske politike, poput Evropskog zelenog dogovora, takođe pružaju nove platforme za primjenu geotermalne energije.

U prehrambenoj industriji predviđene su primjene poput:

Grijanja staklenika (25-100 °C) za uzgoj voća, povrća, cvijeća i biljaka, akvakultura (20-40 °C) ili uzgoj ribe, Uzgoj algi (35-37 °C), zagrijavanje tla (20-40 °C) za uzgoj usjeva poput šargarepe i kupusa, navodnjavanje (40-75 °C), sušenje hrane ili usjeva (40-100 °C), pasterizacija mlijeka (70-100 °C), isparavanje i destilacija (80-120 °C) za preradu mlijeka i pripremu alkoholnih pića, sterilizacija (>105 °C) i hlađenje (>120 °C).

Iako je jasno da geotermalna energija nudi priliku da se poljoprivredno-prehrambeni sektor učini održivijim, takođe je očigledno da će to zahtijevati temeljne promjene u lancu snabdijevanja hranom. To će se dogoditi samo ako takve promjene budu podržane finansijskim mehanizmima i politikama dugoročne podrške.

Prir. M.L.

Izvor: Think Geoenergy, Air Experts

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.