Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Konferencija: Uticaj inovativnih tehnologija na održivi razvoj

Održivi razvoj – izazov i prilika za nove inovativne tehnologije

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća i La French Tech Podgorica, organizovala Konferenciju o novim tehnologijama „Uticaj inovativnih tehnologija na održivi razvoj“.

Cilj je bio razmatranje mogućnosti saradnje na unapređenju društvenog i ekološkog uticaja tehnoloških startapova, prilagođenih stvarnim potrebama i kapacitetima državnih institucija i kompanija.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore,  Pavle D. Radovanović, istakao je da je Konferencija omogućila okupljanje stručnjaka iz različitih oblasti kako bi zajedno radili na pronalaženju rješenja koja će podržati održivi razvoj, i ukazali na izazove i prilike koje donose inovativne tehnologije u ovom kontekstu. Takođe, ona je otvorila mogućnosti za predstavljanje primjera dobre prakse i direktne razgovore privrednika dvije zemlje.

Ističe da Crna Gora ima prilično povoljan ambijent za razvoj inovativnih startapova i IT. Inkubatori, akceleratori i coworking prostori sve su popularniji i pružaju podršku novim preduzetnicima u vidu infrastrukture, prostora za rad, mentorstva, povezivanja s institucijama i investitorima.

Konferencija: „Uticaj inovativnih tehnologija na održivi razvoj“ – Foto: Privredna komora

Nathan Laufer, predsjednik La French Tech Podgorica izrazio je posebnu zahvalnost Privrednoj komori, kao i svim partnerima koji su omogućili ovaj događaj.

– Za mene je Crna Gora jedna od najljepših zemalja na svijetu i ima privlačno okruženje i brojne prednosti, posebno za novu generaciju digitalnih nomada. Zato smo odlučili da baš ovdje organizujemo današnju konferenciju – istakao je on. 

Laufer je kazao da imperativ nastavak jačanja saradnje između Francuske i Crne Gore, kao i njihovih kompanija, sa posebnim fokusom na mlade i startapove, kako bi im se omogućilo da rade u Crnoj Gori i zarađuju dobro jer mogu osvojiti evropska tržišta, ali i doprinijeti održivom razvoju.

Nj.E. Anne-Marie Maskay, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, kazala je da konferencija predstavlja izuzetan događaj koji okuplja široku lepezu stručnjaka, predstavnika industrije i javnosti kako bi podstakli razmjenu ideja i možda započeli nove projekte u oblasti novih tehnologija i održivog razvoja.

– Želim zahvaliti organizatorima ovog skupa koji uvijek djeluju inteligentno i dijele zajedničke ciljeve, a to je razvoj ekonomije Crne Gore u povoljnoj preduzetničkoj klimi – rekla je ona.

Prema njenim riječima, Francuska želi da sarađuje sa Crnom Gorom kako bi zajednički radili na novim inovativnim pristupima za crnogorsko tržište.

Kada je u pitanju korist i dobrobit svih, navodi ona, očuvanje privrede, brži razvoj crnogorskog društva i svjesnost o prisutnim prijetnjama za održivost, poput sajber prijetnji i raznih oblika dezinformacija, te sposobnosti upravljanja istim, neophodno je razviti svijest o njihovom značaju.

Maskay je apostrofirala da Francuska snažno vjeruje u održiv i napredan razvoj Crne Gore, te da se nada da će akteri na svim nivoima prepoznati važnost ostvarenja tih ciljeva. 

Princ Nikola Petrović Njegoš istakao je da se odnosi između Francuske i Crne Gore razvijaju u raznim oblastima, a posebno u domenu odrrživog razvoja i novih tehnologija, podsjetivši da se kroz rad Fondacije njegova porodica od 2011. godine radi na razvoju solidarnosti, ekologije i zaštiti kulturne baštine.

Tokom konferencije, prezentacije su imali: Valentina Radulović, Naučno tehnološki park Crne Gore; Charles Bonhomme, Francuska agencija za razvoj “AFD”; Anthos, SAR Prince Nicolas, Pierre Villeneuve i Paolo Peri, ,,Projekat EkoMed, EkoBrigada”; Milan Marić, Axians Montenegro; Christian Dubbary, Javna investiciona banka Francuske “BPI”; Jean-Rémi Tabbone, La Tutorielle; Dragi Vujačić i Vojin Rašković, Profitapp; Nikola Krunić i Cyril Huot; BBA-International; Nicolas Rabrenović, French Tech Belgrade, te Miloš Grbović, 3D soba, a moderatorka je bila Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija u Privrednoj komori.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: ulysseus.eu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Održivi razvoj – izazov i prilika za nove inovativne tehnologije

ECO MNE

Revitalizacija životne sredine kroz projekat NERA: Partnerstvo Opština Tuzi i Peć

ECO POLIS

Projekat Sahara Forest: Ozelenjavanje pustinje