Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

„Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” – koncept budućnosti

Četvrti Međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost” održan je prošlog vikenda u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Na predavanjima su govorili eminentni svjetski stručnjaci iz oblasti održive gradnje, predstavljeni su njihovi radovi, kao i nagrađeni radovi na konkursu za mlade arhitekte, dizajnere i studente arhitekture, MIKRO EKO KUĆA 2021.

Kongresom su bile obuhvaćene sve značajne teme kojima je u fokusu održivi i ekološki pristup arhitekturi i građevinarstvu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Takođe, studenti i gosti Kongresa mogli su se upoznati sa najsavremenijim metodama u projektovanju zgrada, zelenim tehnologijama, ali i sa nizom savremenih nezagađujućih i reckliranih građevinskih materijala i proizvoda. Značajan dio Kongresa bio je posvećen bioklimatskoj arhitekturi i energetskoj rehabilitaciji postojećih zgrada.

Foto: ecoportal.me – Prvi dan kongresa, Jugoslovenska kinoteka Beograd

Organizatori Kongresa su Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, Udruženje EKOKULTPLUS i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Suorganizatori Kongresa su Arhitektonski fakultet u Podgorici Univerziteta Crne Gore i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma bilo je specijalni gost na Kongresu, a medijski pokrovitelj Ecoportal, crnogorski medij koji svakodnevno izvještava o temama vezanim za zelenu tranziciju, kako kod nas, tako i svijetu. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predstavilo je značajne projekte realizovane u Crnoj Gori na temu iskorištenja i očuvanja prirodnih resursa i obnovljivih izvora energije. Elektroprivreda Crne Gore prezentovala je aktuelne projekte sa fokusom na solarnu energiju, a veliku pažnju gostiju privukli su projekti Solari 3000+ i Solari 500+. Takođe, kada je u pitanju solarna energija, razmijenjena su iskustva sa zemljama regiona i renomiranim stručnjacima iz ove oblasti.

Noviteti na Kongresu

Vladimir Lovrić, arhitekta i organizator Kongresa, kazao je Ecoportalu da smo na predavanjima imali priliku da vidimo razne novitete.

 -Kroz predavanja, imali smo prilike da vidimo slikovito prikazana izvanredna razmišljanja eminentnih stručnjaka o energetskoj efikasnosti, održivosti i ekološkim aspektima gradnje, u odnosu na prirodu i ukupno na klimatske promjene. Arhitektura je na posredan način postala direktan krivac za zagađenje životne sredine, pa smo imali mogućnost da vidimo koji su to novi ekološki materijali koji predstavljaju budućnost gradnje i koji omogućavaju jedan novi pristup arhitekturi i životu – istakao je Lovrić.

Govoreći o tome da li će se u budućnosti arhitektura i urbanizam okrenuti apsolutnoj održivosti, on je dodao, da ako generalno bilo koje arhitektonsko ili urbanističko djelo ne bude sadržalo promišljanje o održivosti, ono će ugroziti osnovne izvore života, vodu, vazduh, zemlju i prirodu, a što je na duge staze apsolutno neodrživo.  

-Potrebni su korjeniti rezovi da se drugačije pristupi arhitektonskom stvaralaštvu, posebno urbanizmu, ako želimo zdravu sredinu, zdravu planetu koja je pretpostavka zdravog čovjeka. Mi smo posljednjih godina predstavili pogrešnu tezu da je zdrav čovjek dovoljan sam sebi, međutm, to se pokazuje kao netačno. Potrebni su potpuno obrnuti sljedovi i na kraju je ključni aspekt zdrava planeta – kazao je Lovrić.

Foto: N1info – Vladimir Lovrić, arhitekta i organizator Kongresa

Pojašnjavajući koncept štedljivih objekata, on naglašava da su nam takvi objekti prijeko potrebni.

-Štedljiv objekat nije samo štedljiv, nego kroz tu štednju smanjuje potrošnju bilo kakvih klasičnih i zagađujućih izvora energije i što je veoma značajno, nema emisiju CO2. Zelenom gradnjom moguće je ostvariti ogromne uštede, jer danas klasične kuće troše 720 kilovat časova po metru kvadratnom godišnje. To je jedna ozbiljna i ogromna potrošnja. Međutim, samo jedan korak naprijed čeka nas nulta kuća, dobro izolovana, koja adekvatno koristi pasivne sisteme. Sa dodatkom fotonaponskih sistema i drugih vidova energije, mi smo apsolutno u mogućnosti da napravimo ne samo nultu kuću, već i plus energetsku kuću koja će proizvoditi višak struje i emitovati nula CO2 u atmosferu – dodao je Lovrić.

Ključno je, kako je istakao, rekonstruisati objekte, jer nije isplativo graditi nove, a stare ostavljati pod potpuno nepovoljnim režimima i uslovima korišćenja. 

-Takva energetska sanacija predstavlja viziju buduće gradnje, dodatno kroz postupke reciklaže, obnove materijala i korišćenja starih materijala za potpuno nove kuće – kazao je Lovrić.

Prezentacija potencijala Crne Gore

Miloš Đikanović, arhitekta ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore, kazao je za Ecoportal da je prije svega, Ministarstvo imalo za cilj da prezentuje sve potencijale naše države za razvoj održivih sistema gradnje, kao i energetske efikasnosti. 

-Mišljenja sam da smo uz štampani materijal koji smo prezentovali na Kongresu, kao i promo video koji se prikazivao svih dana trajanja Kongresa na ekranima u glavnom holu, uspjeli da u neposrednoj interakciji sa svim učesnicima, predstavnicima različitih firmi, kao i inostranih predavača i eksperata iz navedenih oblasti, doprinesemo prepoznavanju naše države kao potencijalno novog tržišta u koje zaista vrijedi ulagati i gdje je moguće razvijati i primijeniti pomenute tehnologije – kazao je Đikanović.

Kako je pojasnio, uz razgovore sa organizatorima Kongresa, uspjeli su da ostvare inicijalne dogovore za organizovanje istih ili sličnih dešavanja i u Crnoj Gori, kako bi ove teme bile i na našem pragu, svima dostupne i predstavljane od strane svjetskih eksperata. 

Foto: ecoportal.me – Predstavnici Ministarstva ekologije i Ecoportala

-Bilo je zaista veliko zadovoljstvo i čast razmijeniti ideje i potencijale sa tako značajnim ličnostima iz sfera energetske efikasnosti i održive arhitekture, iz regiona i svijeta. Veoma značajna predavanja nikog nisu ostavila ravnodušnim, kako svojim inovativnim idejama i zaista kreativnim pristupom rješavanju problema, tako i snagom pozitivne intencije koja je baza svih ovih ideja i projekata prezentovanih na kongresu. Uz sva dosadašnja i nova iskustva, i kontakte stečene u toku Kongresa, nadam se da ćemo uspjeti da ovaj svjetski pokret približimo i našim građanima, kako bi ove teme postale svakodnevica i nova normala u ponašanju, projektovanju i odnosu prema prostoru i prirodi. Kad pređemo taj prvi korak, približimo problematiku održive gradnje našim građanima i firmama, zapravo ćemo otvoriti vrata stvaranju novog, značajnog tržišta od kojeg ćemo svi imati benefite – istakao je Đikanović. 

Prema njegovim riječima, vrlo je važno uključiti studente tehničkih fakulteta u ove teme, kako bi nam i sami pomogli u edukaciji šire javnosti prijedlozima svojih projekata i implementacijom pomenutih sistema u sve objekte i prostorne planove. 

-U konačnici sam zadovoljan Kongresom, zajedničkim idejama koje su se izrodile iz komunikacije sa svim učesnicima i nadam se da će one doprinijeti poboljšanju stanja i u našoj državi. Ipak, moramo svi biti otvoreni za promjene jer su zaista te promjene na bolje, a moramo ih zajedničkim snagama ostvariti – zaključio je Đikanović.

Odgovorna inženjerka u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), Velimirka Perišić, istakla je za Ecoportal da su na Međunarodnom kongresu ,,Održiva arhitektura – energetska efikasnost”, predstavili započeti investicioni ciklus koji predviđa diversifikaciju proizvodnje električne energije uz kontinuirano povećanje učešća OIE.

Projekti

-Predstavljen je i projekat „Solari 3000+ i 500+“ koji je u razvoju i koji ima za cilj da građanima omogući proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, tj. da korisnik od potrošača postane kupac-proizvođač, tzv. „prosumer“. Koncept „prosumer“ podrazumijeva aktivnu razmjenu električne energije sa distributivnom mrežom, pri čemu korisnik isporučuje višak električne energije u distributivnu mrežu, a istu preuzima iz nje u skladu sa potrebama objekta. Projekat „Solari 3000+ i 500+“ nalazi se u fazi razvoja, ali zainteresovanost postoji. Nakon raspisivanja Javnog poziva za učešće domaćinstava i privrednih subjekata u projektu, kao i intezivnije promocije projekta, očekuje se značajan porast zainteresovanosti – pojasnila je Perišić.

Foto: RTNK – Solarna elektrana na krovu upravne zgrade EPCG u Nikšiću

Ona je dodala i da je kao primjer mjera energetske efikasnosti prikazan projekat solarne elektrane koji je realizovan na krovu upravne zgrade EPCG u Nikšiću, snage 302,5 kW.

Na pitanje kako se fotonaponski paneli koriste u svijetu, ona je kazala da razvoj solarne industrije napreduje velikim intenzitetom i pronalazi primjenu u različitim sferama života, pa se solarni paneli koriste za napajanje stambenih i poslovnih objekata, ulične rasvjete, punionica električnih automobila itd. 

-Osim standardnih solarnih panela, u svijetu se koriste i krovni i fasadni pokrivači izrađeni od solarnih ćelija, koji osim kao građevinski elementi, služe i za proizvodnju električne energije. 

Zelena energetska tranzicija

Milica Mitrić, arhitektica i urednica Ecoportala, istakla je da portal ima primarni zadatak da upozna crnogorsko društvo sa procesima i svim prednostima zelene energetske tranzicije, zelene ekonomije i održivosti uopšte.

-Kao prvi crnogorski internet portal koji se, na holistički način, bavi temama iz oblasti čiste energije, energetske efikasnosti, zelene gradnje, ekologije i zaštite životne sredine, imali smo zadovoljstvo da učestvujemo sa crnogorskim timom na izložbenom sajmu četvrtog međunarodnog Kongresa „Održiva arhitektura – energetska efikasnost” sa namjerom da široj stručnoj i opštoj javnosti predstavimo dostignuća Crne Gore na polju iskorištenja prirodnih resursa, posebno obnovljivih izvora energije, sa ciljem trasiranja puta za dalji razvoj projekata ove vrste, konačno prihvatanje principa održive gradnje i energetske efikasnosti prilikom projektovanja zgrada i unapređenje investicione klime u našoj zemlji – dodala je Mitrić.

Želja im je da, kako navodi, djeluju kao katalizator koji pokreće svježe ideje vezane za ekološku gradnju, ovom prilikom prenošenjem zaključaka i slikovito predstavljenih uspješnih projekata vrsnih predavača sa Kongresa, sa ciljem podsticanja i širenja naprednih i savremenih vizija o arhitekturi i održivom razvoju.

-Naši stručnjaci, evidentno je, tek treba da iskoriste nesagledivi potencijal prirodnih resursa i prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa u skladu sa savremenim svjetskim tokovima u oblasti primjene principa održivosti, te se nadamo da je učešće crnogorskog tima na ovogodišnjem Kongresu tek prvi u nizu, skromni doprinos tom procesu. Imperativ je sačuvati i adekvatno valorizovati taj potencijal, unaprijediti poslovnu klimu kako bi napredak bio moguć, a moj utisak je da nam ostvareni kontakti i razmjena iskustava sa učesnicima Kongresa umnogome olakšavaju taj posao ukoliko ih iskoristimo na pravi način. Posebno raduje činjenica da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i kompanija EPCG, prepoznaju neophodnost razvoja energetski efikasne arhitekture, održive gradnje i zelene energetike, što je i prepoznato od strane regionalnih stručnjaka – istakla je Mitrić.

Prema njenim riječima, osjetna je promjena u crnogorskom društvu koje se sve decidnije okreće očuvanju i zaštiti životne sredine, a to je impuls koji arhitektonska scena i privreda uopšte moraju iskoristiti i upotrijebiti na dobrobit svih.

Mitrić se zahvalila organizatorima Kongresa na srdačnom prijemu i spremnosti da sa njima nesebično podijele svoja zapažanja i iskustva na temu održive i energetski efikasne arhitekture i da vrlo otvoreno sagledaju potencijale naše države.

M. Lazarević

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kako preći na obnovljive izvore energije i pri tome smanjiti troškove

ECO MNE

Održiva arhitektura počinje sa održivim planiranjem

ECO POLIS

Inženjerska izvrsnost jedan od preduslova za uspješnu zelenu tranziciju: hoće li struka konačno dobiti glavnu riječ?