Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Poboljšanje zakona od izuzetnog značaja

Održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštite ozonskog omotača

Prethodne sedmice u prostorijama Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, održan je Okrugli sto u okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštite ozonskog omotača.

Okrugli sto je organizovan u okviru Programa javne rasprave sa osnovnim ciljem da se kroz razmjenu informacija i mišljenja, kroz multidisciplinarni pristup, finalizuje javna rasprava, i pruži prilika javnosti da učestvuje i aktivno doprinese poboljšanju Nacrta zakona.

Foto: Min. ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Tim povodom, Ranko Lazović iz Direkcije za klimatske promjene je naznačio da će novi zakon preciznije definisati postupak izdavanja dozvola za emisiju gasova staklene bašte u smislu postupka donošenja, zatim revizije dozvole, roka važenja, izmjene dozvole (rokova za postupanje i podnošenje zahtjeva); prestanka važenja dozvole; izrade, predaje i ocjene plana praćenja emisija kako za stacionarna postrojenja i za vazduhoplove; pojednostavljeni plan praćenja izvještavanje i verifikaciju izvještaja o emisijama; konzervativne procjene emisija; kontrolu ispunjenosti uslova za verifikatore, preciznije uređenje sistema trgovine emisijama gasova sa efektom staklene bašte u pogledu načina dodjele, zatim uslova za isključenje iz sistema trgovanja, kao i upravljanje i kontrolu nad podacima o emisijama u ETS-u.

Pored navedenog, zakon obuhvata i uspostavljanje nacionalnog sistema inventara i nacionalnog sistema izvještavanja o politikama, mjerama i projekcijama emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Zakon će takođe uključiti odredbe o praćenju i izvještavanju o politikama i mjerama za ublažavanje klimatskih promjena, izvještavanje o planiranim mjerama i primjeni Strategije prilagođavanja na klimatske promjene.

Sam predmet ovog zakona će biti potpunije definisan. Zakon će pored navedenog omogućiti pravni osnov za donošenje novih podzakonskih akta. 

Učesnici okruglog stola su imali priliku da daju sugestije i komentare na odredbe Nacrta zakona, a u cilju unapređenja istog.

Okruglom stolu su prisistvovali: generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, g-din Kemal Grbović, savjetnici u Direkciji za klimatske promjene Ranko Lazović i Sanja Bešović, predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Ministarstva kapitalnih investicija,  Agencije za zaštitu životne sredine, Nevladine organizacije Eko- Tim, Predstavnik Eko Fonda kao i konsultanti angažovani na projektima u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPA: Postignuća i izazovi u zaštiti prirode Crne Gore

ECO MNE

Održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštite ozonskog omotača

ECO POLIS

Kako su plutajući gradovi izgledali nekad, a kako će izgledati u budućnosti