Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekološko obrazovanje kao neophodnost

Održan ekološki čas i akcija sadnje maslina u OŠ ,,Milorad Musa Burzan” u Podgorici

Na poziv nastavnice Ivane Milović, danas su predstavnici Agencije za  zaštitu životne sredine posjetili OŠ,,Milorad Musa Burzan” u Podgorici, i tom prilikom  održali ekološki čas na temu zaštite životne sredine i ozonskog omotača.

Tatjana Boljević predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine  djeci je govorila o značaju i zaštiti životne sredine te najčešćim oblicima njenog ugrožavanja. Pored prezentacije, djeci je prikazan i kratki animirani film, pod nazivom: “JEDAN OZON. JEDNA PLANETA. JEDNA ŠANSA”.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Ukorijenjena u nauci, ova izmišljena priča predstavlja dramatizovanu sliku o tome kako bi Planeta Zemlja izgledala, da svijet nije preduzeo mjere da zaštiti ozonski omotač i 1987. godine potpisao Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Ovu animaciju pripremio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) – Sekretarijat za ozon, kako bi edukovao i inspirisao mlade ljude širom svijeta i da im ukaže na značaj nauke, partnerstva i saradnje u rješavanju složenih globalnih izazova u zaštiti životne sredine.

Istoga dana, održana je i akcija sadnje maslina u pomenutoj školi, gdje je predstavnik Agencije, Kasim Agović djecu upoznao sa postupkom i značajem sadnje maslina.  Pomenuta akcija u kojoj će građanima Crne Gore biti besplatno podijeljeno 1000 sadnica masline, nastavak je kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ i podrška pokretu ,,Ozelenimo Crnu Goru”.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Podsjećamo, Agencija za  zaštitu životne sredine tradicionalno, već petnaestu godinu za redom poseban akcenat stavlja na ekološko obrazovanje i podizanje ekološke svijesti naših građana, i djece.

Ekološko vaspitanje i obrazovanje treba da omogući redefinisanje čovjekovog odnosa prema prirodi i promjenu njegovog ponašanja. Djecu od ranog uzrasta treba uvoditi, upoznavati i uključivati u sistem aktivnosti koje doprinose ekološkom življenju. Treba podstaći potrebu djece da svim čulima i sopstvenim radom obogaćuju i svoj doživljaj, dožive zadovoljstvo i radost zbog akcija koje čine i efekta koje postižu ekološkim aktivnostima.

Na kraju, upravi škole uručene su publikacije ,,Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet”  i ,,Crvena lista ptica Crne Gore” u izdanju Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore. Sa upravovom škole, takođe su dogovorene buduće zajedničke aktivnosti.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U Andrijevici zasađeno 11.000 sadnica smrče

ECO MNE

Zasađeno 19.000 sadnica u Rožajama i Beranama

ECO MNE

U decembru vazduh zagađen u šest crnogorskih opština