Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vjetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila.
Agencija za energetsku efikasnost i Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije predstavili su prvi poduhvat u okviru svog projekta za saobraćajnicu sa čistom energijom – Rruga e Pastër e Energjisë. Na dijelu jedne centralne ulice u Tirani dužine dva kilometra, javno osvjetljenje će biti modernizovano, napajaće se iz inovativnih sistema za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a ta energija će se koristiti i za punjače za električna vozila.
Pilot-projekat Smart Road Tirana uključuje zamjenu 460 konvencionalnih sijalica LED tehnologijom. Agencija je saopštila da će ušteda struje iznositi 359 megavat-sati godišnje. Postavljanjem brzih punjača spriječiće se, po proceni, godišnje emisije ugljen-dioksida od 853 tone.

Prva samoodrživa saobraćajnica

Cjelokupni poduhvat omogućava da se spriječi ispuštanje 1.900 tona CO2 i da se spasi 43.339 stabala godišnje, stoji u najavi. Pokrenut je postupak izrade studije izvodljivosti.
Pomenuti dio ulice u Tirani paralelno s rijekom Lanom biće prvi samoodrživi put, jer će sva energija za javno osvjetljenje i električna vozila dolaziti iz malih uređaja za proizvodnju struje koji će raditi na vjetar i sunce, tvrde u agenciji. Ona planira da posle Tirane projekat proširi na druge gradove.
Podsetimo, prijestonica Albanije se u okviru kampanje Trees in Cities Challenge obavezala da će posaditi pola miliona sadnica drveća, po jednu za skoro svakog stanovnika ili stanovnicu.

Albanija planira mrežu punjača za električne automobile, uvođenje obnovljivih izvora za grejanje umjesto drva

Alternativni izvori mogu da pokriju preko 31 odsto potražnje za energijom za javno osvjetljenje i punjenje električnih vozila, saopštila je agencija. Pored projekta pametne saobraćajnice sa čistom energijom, ona studijom izvodljivosti priprema teren za uspostavljanje nacionalne mreže punjača za električna vozila.
Agencija za energetsku efikasnost je naglasila da će elektrifikacija putnog saobraćaja doprinijeti popravljanju kvaliteta vazduha i ublažavanju klimatskih promjena jedino u slučaju da se koriste niskougljenični ili izvori čijim se korišćenjem ne oslobađa ugljenik.
Treći veliki projekat je prelazak na grijanje na gas i obnovljive izvore energije u Korči, umesto na drva.

Izvor: Balkangreenenergynews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Malim vjetrenjačama fali malo više podrške

ECO POLIS

Inženjerska izvrsnost jedan od preduslova za uspješnu zelenu tranziciju: hoće li struka konačno dobiti glavnu riječ?

ECO POLIS

Solarna energija kao najbolji izvor OIE