Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Objavljen javni poziv za učešće u programu „Energetski efikasan dom“

Ministarstvo kapitalnih investcija sprovodi pripreme za pokretanje projekta „Energetski efikasan dom” kojim bi trebalo da počne masovnija energetska obnova stambenih objekata u Crnoj Gori.

Cilj projekta je uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu (pelet i briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

S tim u vezi, Ministarstvo kapitalnih investicija objavilo je danas javni poziv distributerima/instalaterima i izvođačima radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima u okviru programa „Energetski efikasan dom”.

-Shodno tome, pozivamo sve distributere i/ili instalatere opreme za grijanje/hlađenje i građevinske kompanije da dostave svoje ponude. Tenderska dokumentacija se može dobiti na zahtjev, poslat na email: info@ee-me.org. Ponuđač je dužan da u zahtjevu navede svoje kontakt podatke radi dalje komunikacije za potrebe ovog poziva. Rok za dostavu ponuda u okviru ovog poziva je 27. avgusta 2021. godine. Nakon evaluacije pristiglih ponuda sve kompanije koje ispune propisane uslove postaju partneri, odnosno kvalifikovani izvođači radova u okviru Programa – navodi se u saopštenju.

Za realizaciju programa „Energetski efikasan dom“ biće opredijeljeno 200.000 eura iz budžeta, a građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do 10.000 eura, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i u okviru tog iznosa se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti u okviru programa, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Cilj programa „Energetski efikasan dom“ je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, putem beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda implementacijom mjera energetske efikasnosti.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+

ECO MNE

Western Balkans ESG Summit: Korak pun nade ka održivom razvoju

ECO MNE

Memorandum o saradnji sa UNDP-om u cilju sprovođenja Zelene agende