Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

NVO Green Home: Građevinski otpad i gume se nepropisno odlažu na lokaciji Sadine u Podgorici

NVO Green Home je po prijavi građana evidentirala nepropisno odložen otpad neposredno iza park-šume Tološi, na livadi Sadine. Upućena je inicijativa gradskoj Čistoći sa ciljem uklanjanja otpada, zaustavljanja zatrpavanja Sadina građevinskim otpadom i trajnog rješavanja ovog problema.

– Sadine su jedna od većih zelenih površina u Podgorici i nalaze se neposredno uz park-šumu Tološi. Smatramo da je od velike važnosti očuvanje zelenih površina u gradu. Ovo je još jedna u nizu lokacija na kojoj nalazimo velike količine nepropisno odloženog otpada. Na pomenutoj lokaciji se nalaze gomile sa više vrsta otpada: komunalni, građevinski, automobilske gume, slomljene šoferšajbne, itd. Problem je pogoršan činjenicom da vjetar raznosi lakši dio otpada, posebno plastične kese i ambalažu po cijelom naselju – saopštili su iz NVO Green Home.

Ključ problema je, kako navode, u nedostatku infrastrukture za odlaganje kabastog i građevinskog otpada kao i automobilskih guma.

– Iako je još 2019. godine tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo da će ubrzo započeti izradu Studije odabira lokacije za privremeno odlaganje i lagerovanje guma, pomaka na ovom polju nema. Imajući u vidu broj automobila u Podgorici, ali i cijeloj Crnoj Gori, očigledna je potreba za hitnim rješavanjem problema odlaganja i reciklaže guma – dodaju u saopštenju.

Oni su pojasnili i da pojedina naselja u Podgorici nemaju postavljene kontejnere za otpad, a kamoli mogućnost da odvajaju otpad. 

-Osim ovog problema, sistem podjele na suvu i mokru frakciju nije u punoj mjeri zaživio, te je potrebno naći odgovarajuće rješenje koje bi postizalo značajnije rezultate – navodi se u saopštenju.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Ekoreporter Iman Zejnilović predstavlja se radom „Mrčene gume”

ECO MNE

Cijena za tonu otpadnog vozila porasla na 400 eura

ECO POLIS

Najpoznatije waste-to-energy postrojenje u Beču slavi 50 godina postojanja